Đurić: ZSO mora da bude formirana bezuslovno, uz Srbe

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: ZSO mora da bude formirana bezuslovno, uz Srbe

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ZSO mora da bude formirana bezuslovno i u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu.

Osim toga, on je naveo da ZSO mora da bude formirana uz aktivno učešće Srba sa Kosova i Metohije i podršku Beograda.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Đurić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom kazao da je Srbija "iskreno zainteresovana" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za stabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji, ali je i upozorio Tanina na pokušaje da se Beograd odstrani iz dijaloga, a kosmetski Srbi prepuste samovolji Prištine.

"Priština je dužna da u interesu stabilnosti u regionu podrži proces formiranja Zajednice srpskih opština, ali ne može da bude njegov nosilac, jer bi se tako u samom nastanku obesmislio koncept ZSO kao institucije za zaštitu srpskog naroda, naveo je Đurić.

On je tokom susreta kome je prisustvovala i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku, kazao i da se Srbija nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su UN za Srbiju "važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244", Đurić je zahvalio Taninu zbog "dosledne statusne neutralnosti" misije UNMIK.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.