Izvor: B92, 14.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djukov: NIS vodeći u regionu

Beograd -- Cilj "Gapromnjefta" je da NIS postane vodeća kompanija u naftnoj industriji jugoistočne Evrope, kaže generalni direktor ruske kompanije Aleksandar Djukov.

On je, u intervjuu za Ekonomist magazin, naglasio da će za rusku kompaniju NIS biti "odskočna daska za dalje širenje biznisa u regionu". Djukov je rekao da će ta kompanija ove godine uložiti u NIS od 25 do 40 odsto od ukupno planiranih 547 miliona evra za investicioni program.

"Tačan iznos investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 2009. godini biće poznat za dva do tri meseca", rekao je Djukov.

"Taj novac biće uložen u kupovinu opreme, modernizaciju proizvodnje i u prodajnu mrežu", istakao je on i dodao da će prvi tender za nabavku sredstava u okviru investicionog programa biti objavljen već u martu.

Djukov je rekao i da se razmatra mogućnost povećanje obima investicija, ali da odluka o tome zavisi od finasijske situcije NIS-u.

Prema njegovim rečima, novi većinski vlasnik ne planira da menja ime NIS-a, ali će usled promene vlasničke strukture, promene pretrpeti uprava i organizacije rada te kompanije.

"Tržište energenata u jugoistočnoj Evropi ima odlične perspektive i u ovom trenutku delimično je potcenjeno. Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu, to je region sa dobrim potencijalima ekonomskog i privrednog rasta i zato i želimo da NIS bude lider u jugoistočnoj Evropi", rekao je Djukov.

On je ukazao da je od početka pregovora o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a, dug te kompanije "značajno uvećan i da je naš osnovni zadatak strukturna analiza tog duga i obezbeđenje finansijske stabilnosti i kreditne sposobnosti NIS-a.

Djukov je najavio da će prvi koraci u radu novog menadžmenta biti detaljna razrada programa modernizacije tehnološkog kompleksa NIS-a i početak njene realizacije i istakao da svi akcionari, uključujući i državu imaju zajednički cilj, povećanje efikasnosti rada NIS-a i uvođenje kompanije u red lidera evropskog tržišta naftnih proizvoda.

"Nadam se da će Vlada Srbije obezbediti efikasnu predaju operativne kontrole novog menadžerskog tima i aktivno rešavati pitanja koja su predviđena dogovorom, poput licencnih obaveza i registracije vlasničkih prava, što je, prema njegovom mišljenju, izuzetno važno u prelaznom periodu.

"Ništa manje nije važan ni razvoj saradnje akcionara u predstojećem periodu", rekao je on i poručio da pred NIS-om stoje ozbiljni zadaci i bez državne pomoći oni se ne mogu obaviti.

Generalni direktor "Gaspromnjefta” je istakao da dugoročna strategija razvoja, usvojena 2007, podrazumeva povećanje godišnje proizvodnje do 100 miliona tona.

"Važno da sačuvamo ravnotežu između proizvodnje i prerade i upravo zbog toga, pridajemo posebnu važnost modernizaciji i proširenju prerađivačkih kapaciteta i planiramo da 2020. godine obim prerade nafte u sopstevnim kapacitetima bude između 70 i 80 miliona tona, od kojih će se pola prerađivati u inostranim kapacitetima.

"Povećanje efikasnosti NIS-a i uvećanje kvaliteta naftnih proizvoda naši su osnovni planovi za NIS, jer je sposoban da postane snažan konkurent većini evropskih kompanije”, istakao je Djukov.

On je naglasio da će osnovni zadatak novog vlasnika biti "priprema NIS-a za trenutak kada bude izgubio status monopoliste u Srbiji”.

Djukov je kazao da je najvažnije da proizvodi NIS-a odgovaraju evropskim standardima kvaliteta da bi mogli da konkurišu najvećima na tržištu.

On je zaklučio da Gaspromnjeft raspolaže bogatim resursima koji će omogućiti da proizvodi NIS-a budu konkurentni, ne samo po kvalitetu, nego i po ceni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Aleksandar Djukov: NIS će biti regionalni lider

Izvor: EMportal, 13.Feb.2009, 17:37

Ove godine Gaspromnjeft će u Naftnu industiju Srbije uložiti između 25 i 40 odsto od ukupno planiranih 547 miliona evra, a tačan iznos investicija u 2009. znaće se za dva do tri meseca, izjavio je generalni direktor Gazpromnjefta Aleksandar Djukov u intervjuu za današnji broj Ekonomist magazina.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.