Đukić Dejanović: Svaka sugestija EK je putokaz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2010, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Svaka sugestija EK je putokaz

BEOGRAD -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama nije negativan i da je svaka sugestija putokaz šta dalje treba činiti na poboljšanju kvaliteta rada parlamenta i ministarstava.

"Sve što je sadržano u izveštaju treba da izanaliziramo i vidimo šta stoji kao činjenica, a ako se čini da je negde prestrog, to ne treba da nas brine. Treba da nas brine gde izveštaj, eventualno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije obuhvatio neke propuste, a mi ih imamo. Najbolji supervizor sopstvenog rada smo mi koji radimo, a mi u parlamentu najbolje znamo šta još treba popraviti", rekla je Đukić Dejanović Tanjugu.

Predsednica skupštine je ocenila da su neke primedbe EK o radu parlamenta relativno osnovane, sa nekima se ne slaže, ali da ima realnih, kao ona da se dobar deo zakona donosi po hitnom postupku, što utiče na kvalitet, a da su izostale javne rasprave o njihovom sadržaju.

"Moram da se složim sa tom primedbom. Najveći broj zakona stavljamo na dnevni red u želji da harmonizujemo naše zakonodavstvo sa evropskim onog momenta kada nam predlog zakona stigne, jer smo stešnjeni i drugim rokovima. Tada možemo da ga popravimo kroz amandmane, a trebalo bi da mi učestvujemo u javnoj raspravi, pre nego što dođe ovde", rekla je Đukić Dejanović.

Ona se složila da bi trebalo organizovati više javnih rasprava tokom donošenja predloga zakona i zbog toga je, podsetila je, novim poslovnikom predviđeno da ministri svaka tri meseca razgovaraju sa poslanicima u odborima u fazi pripreme zakona.

Primedba EK da se u odborima "uglavnom ne radi aktivno, a da njihova efikasnost u velikoj meri varira" je, prema oceni Đukić Dejanović, relativno osnovana, jer sednicama tog skupštinskog tela često ne prisustvuju poslanici koji su i stručno kompetentni da daju doprinos.

Zakonom o skupštini predviđeno je da svaki član odbora ima svog zamenika i na taj način postanu centar rada parlamenta, a da plenarne sednice budu finalni deo koji će samo verifikovati njihov rad.

"Mislimo da treba popraviti rad odbora, a kada je reč o primedbi da nema dovoljno stručnjaka, treba reći da se njihov sastav pravi, prilikom konstituisanja, shodno strukturi poslanika. Najveći broj odbora ima kompetentne ljude, ali bi bilo bolje da ih ima i više", ukazala je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, rad odbora, predsednika odbora, koncept i saradnja sa resornim ministarstvom, može da nadomesti to što možda svaki odbor nema stručno najkompetentnije osobe.

Predsednica skupštine je dodala da se na tome morati još raditi, a da su poslanici motivisaniji u svom radu ukoliko je on dostupan javnosti.

Sa ocenom EK da je redovno "saslušanje" vlade više formalne, nego suštinske prirode, Đukić Dejanović se nije složila.

"Mi nemamo formalnu opoziciju i ona ni malo ne štedi vladu", rekla je Đukić Dejanović i naglasila da nema velike poštede kada poslanici postavljaju pitanja svakog utorka i četvrtka, kao i poslednjeg četvrtka u mesecu, kada su u parlamentu prisutni ministri.

Zakon o Republičkoj izbornoj komisiji, smatra Đukić Dejanović, zaista je potreban Srbiji, jer bi to rešilo i pitanje poslaničkih mandata, a usvajanje zakona o izborima mogao bi imati i segmente koji se odnose na tu materiju.

"Realna primedba upućena nama jeste pitanje mandata, ko je vlasnik mandata - poslanik ili poslanička grupa. To će rešiti zakon o izborima", zaključila je Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić Dejanović: Svaka sugestija putokaz šta treba raditi bolje

Izvor: Blic, 13.Nov.2010

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama nije negativan i da je svaka sugestija putokaz šta dalje treba činiti na poboljšanju kvaliteta rada parlamenta i ministarstava..."Sve što je sadržano...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.