Đukić- Dejanović: Omogućiti veću afirmaciju žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić- Dejanović: Omogućiti veću afirmaciju žena

TOPOLA -

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović izjavila je danas da je potrebno omogućiti veću afirmaciju žena u Srbiji, za šta je preduslov ekonomska nezavisnost, bolji kvalitet života za same žene, a time i za njihovu decu i decu budućih generacija koje dolaze.

"Žene su vitalni faktor i one mogu izmeniti na bolje sliku o Srbiji. Svojim kvalitetima i svestranošću žene postaju moćni pokretač društvenog rasta, a da bi odgovorile zahtevima vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrebno je da rade na povećanju svojih kapaciteta - stiču znanja, razvijaju veštine i podižu svest o sebi i svojoj ulozi u zajednici", poručila je Đukić- Dejanović na završnoj manifestaciji "Žene opštine Topola 2011".

Predsednica Skupštine podsetila je na podatke UN, koji govore da žene obavljaju dve trećine svetskog posla, zarađuju jednu desetinu svetskog prihoda, a poseduju manje od jedan odsto svetske imovine.

"U svetu je danas 28 žena šefova vlada i država. Kod nas procenat žena na funkcijama u važnim državnim institucijama se kreće oko 22 odsto, a na upravljačkim mestima u privredi oko 30 odsto. Oko 51 odsto žena čini ukupnu populaciju Srbije, a slično je i u svetu", rekla je Đukić- Dejanović prilikom uručenja nagrade.

Govoreći o učešću žena u parlamentu Srbije, predsednica skupštine je navela da su od 250 poslanika 54 žene, a da ih je polovina među potpredsednicima.

Predsednica skupštine je podsetila i na izreku da "kuća ne stoji na zemlji, već na ženi" i da je kult žene i majke u Srbiji oduvek poštovan, ali da se ta patrijarhalna slika, bez obzira na značajan napredak poslednjih godina, mora osavremeniti.

Ona je ukazala da su, od lica koja su dobrovoljno napustila posao iz porodičnih razloga 80 odsto žene, koje čine i 98 odsto onih kojima je jedini rad u domaćinstvu.

Istraživanja su pokazala da žena na selu radi i devet puta više od muškarca, a čak 76,4 odsto žena su takozvani pomažući član domaćinstva, naglasila je Đukić- Dejanović prenoseći podatke UN.

Ona je podsetila na usvojena značajna dokumenta za poboljšanje položaja žena u Srbiji, među kojima su zakoni o ravnopravnosti polova i o zabrani diskriminacije, kao i Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti Srbije od 2009. do 2015. godine, koja predviđa osnivanje centara za ekonomsko osnaživanje žena.

"Međutim, sve će biti samo mrtvo slovo na papiru ukoliko budemo samo delili ordenje i ne bude nas više u opštinskim i republičkom parlamentu", poručila je Đukić- Dejanović.

Đukić- Dejanović, počasna dobitnica plakete "Darinka Radović", koja se dodeljuje za kategorije humanost, požrtvovanost, rodoljublje i čovekoljublje, dodelila je danas tu nagradu socijalnoj radnici iz Topole Svetlani Mladenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.