Đukić Dejanović: Neiskorisćeni kadrovi najveći problem zdravstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2012, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Neiskorisćeni kadrovi najveći problem zdravstva

BEOGRAD -

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će već ove godine početi rekonstrukcija kliničkih centara, da će lekari biti plaćani po učinku, ali i da će im biti vraćen dopunski rad.

Posebnu brigu, ističe ministarka zdravlja, posvetiće obolelima od retkih bolesti i pacijentima takozvanog drugog reda, a zaustaviće praksu vraćanja umirućih pacijenata iz bolnica.

Ona smatra da "rana u našem zdravstvu ima mnogo" ali da je najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problem neiskorišćenost kadra koji pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja se mora podići na viši nivo.

"Lekari i uopšte zdravstveno osoblje primarne zdravstvene zaštite, nažalost, imaju administrativni a ne stručni posao, a trebalo bi upravo 85 odsto zdravstvenih usluga završavati na tom nivou, a ostatak u bolnicama, kliničkim centrima... Kod nas se, međutim, događa suprotno", rekla je ona u intervjuu za "Pres".

Pacijenti prvog i drugog reda

Druga krupna rana, navodi ona, jeste "to što imamo pacijente prvog i drugog reda".

"Pacijenti prvog reda su oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, endokrinih... i za njih je Srbija dosta uradila. Međutim, kada su u pitanju oboleli od retkih bolesti, osobe sa mentalnim problemima... to su bolesnici drugog reda za koje država nikada nema para da kupi kvalitetne lekove. To mora da se prevaziđe i da svi pacijenti budu istog reda", rekla je ministarka.

Đukić Dejanović kaže da Srbija mora imati fond za retke bolesti i da donacije koje se dobijaju i ostala posebna sredstva treba usmeriti na te pacijente, na sve koji boluju od retkih bolesti, stigmatizovanih...

Ona je rekla da će biti obezbeđene knjižice za decu, trudnice i studente, bez obzira na to da li poslodavci njima ili njihovim roditeljima uplaćuju doprinose.

Ministrov tim

Što se tiče plaćanja po učinku, ministarka je rekla da će razgovarati sa sindikatima, ali misli da bi bilo dobro da bar jedan mali deo onih koji su radili vrednije od drugih treba stimulisati, kako bi se stimulisala i "ona druga grupa da postane vrednija".

Na pitanje da će biti otpuštanja u državnim ustanovama, da li će promeniti sekretare, pomoćnike... ministarka je rekla da "ima mesta za sve koji sada rade, ali ko će se naći na kojoj poziciji zavisi od mog afiniteta i tih ljudi".

"Ne mogu tvrditi da se ništa neće promeniti. Ministar mora imati i svoj tim, a niko neće dobiti otkaz ko je u stalnom radnom odnosu. U izboru saradnika se apsolutno neću služiti partijskim bojama", rekla je ona.

Što se tiče kubanske vakcine protiv raka, ona je rekla da će podržati "sve što pravila struke i humanosti znače i podižu nivo zdravstvene zaštite"."Kuba ima fantastične socijalno-zdravstvene programe zaštite. Možemo nešto od njih da naučimo. Posebno su sjajni u dermatovenerologiji, a i uspešno leče neke bolesti za koje ne znamo uzrok i način lečenja", kazala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.