Izvor: B92, 31.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djukanovic: Referendum ne kasnije od kraja godine

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da ce Crna Gora "biti prisiljena" da do kraja godine ide ka ne zavisnosti, ukoliko vlasti u Srbiji uskoro ne prihvate predlog o redefinisanju odnosa u federaciji. U intervjuu americkoj mrezi "Si-En-En", koji je ta TV objavila i na Internetu, Djukanovic je rekao da ce u Crnoj Gori biti sproveden referendum o nezavisnosti "ne kasnije od kraja godine", ukoliko Beograd nastavi da "ignorise" crnogorski predlog o redefinisanju odnosa Srbije i Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore, prenosi Beta.

"Crna Gora nece praviti kompromise oko svojih strateskih ciljeva. Ako Beograd zeli da saradjuje sa nama, onda postoji sansa da jugoslovenska federacija opstane. Medjutim, ako Beograd zeli da nastavi putem sukoba sa kompletnom medjunarodnom zajednicom, onda je gotovo sigurno da Crna Gora u doglednoj buducnosti mora teziti potpunoj nezavisnosti", rekao je Djukanovic.

Crnogorski predsednik je izrazio zabrinutost zbog toga sto Srbija "za sada odbija da razgovara" o predlogu crnogorske vlade za redefinisanje odnosa. Djukanovic je rekao da se "moze ocekivati svako zlo", kada je sef drzave "covek kao sto je Slobodan Milosevic", ali je izrazio uverenje da savezna drzava nece vojno intervenisati u Crnoj Gori. "I dalje verujem da se to nece dogoditi, ne zato sto ce Milosevic promeniti svoju politiku, vec zato sto se nadam da je Vojska Jugoslavije ponesto naucila iz prethodnih ratova i da nece dozvoliti da bude ponovo izmanipulisana", rekao je crnogorski predsednik.

Na pitanje sta ako rat izbije, Djukanovic je rekao da je ubedjen da ce crnogorske vlasti "moci da efikasno zastite demokratiju u Crnoj Gori". "Napad na demokratiju i stabilnost u Crnoj Gori bio bi ustvari napad na politiku Evropske unije i SAD u ovom regionu. Zato verujem da ce medjunarodna zajednica, kao i NATO, zastiti svoju politiku na Balkanu", rekao je Djukanovic.

Crnogorski predsednik je jos rekao da je siguran da ce Slobodan Milosevic ove godine pokusati da destabilizuje vlast u Crnoj Gori, da promeni "demokratsku vlast i instalira vladu koja ce mu biti lojalna i omoguciti diktaturu i u Crnoj Gori". "Posto u tome nece uspeti, kao sto nije uspeo u protekle dve godine, siguran sam da ce potom izgurati Crnu Goru iz federacije, kako bi nastavio da bude neprikosnoveni diktator u Srbiji", rekao je Djukanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.