Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đošan negirao tvrdnje o pokolju

Hag -- U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću u Hagu, svedok odbrane Miloš Đošan negirao je iskaz svedoka optužbe Nika Peraja.

Peraj je u svom svedočenju 2002. tvrdio da su snage Srbije i SRJ u aprilu 1999. planirano počinile etničko čišćenje i ubistvo civila u selu Meja kod Đakovice. Penzionisani general Vojske Jugoslavije, Đošan je u to vreme kao pukovnik bio komandant garnizona u Đakovici i 52. artiljerijsko - raketne brigade VJ, a kapetan Peraj mu je bio potčinjeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Milošević je u sudnici Đošanu predočio Perajevu tvrdnju da je prisustvovao sastanku na kojem su oficiri vojske i policije "odlučili da naprave pokolj u Meji", nakon što je OVK ubila pet policajaca, a svedok je opovrgavo da je takvog skupa i plana bilo.

"To uopšte nije istina i ne znam o kakvom se navodno planiranom pokolju radi... Nije bilo nikada nikakvog dogovora ne o pokolju, nego i o bilo kakvom maltretiranju civila", rekao je Đošan, dodajući da "nije verovatno" da bi Peraju kao Albancu bilo dozvoljeno da takvom skupu prisustvuje, sve i da ga je bilo.

Po svedokovim rečima, u području sela Meja je 27. aprila sprovedena "antiteroristička akcija" pošto su u okolini bile "jake snage" OVK koje su trebale da prihvate pojačanja koja su iz Albanije pokušavala da uđu preko prevoja Košare "uz podršku avijacije NATO".

Đošan je kao netačne odbacio i Perajeve izjave da su u Đakovici i okolini harale paravojne formacije "šešeljevci", "beli orlovi", "arkanovci" i "frenkijevci", tvrdeći da paravojski uopšte nije bilo. Svedok je negirao i tvrdnju Peraja da je u okolini Đakovice bila raspoređena "oklopna brigada iz Republike Srpske".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.