Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đogo bolestan, suđenje neizvesno

Beograd -- Nastavak suđenja grupi od 12 optuženih za pomaganje Ratku Mladiću neizvesno je jer je prvooptuženi Jovo Đogo teško bolestan.

Suđenje je zakazano za četvrtak u Drugom opštinskom sudu. Đogo se neće pojaviti na glavnom pretresu jer se i dalje ne oseća dobro i nije u mogućnosti da prati tok glavnog pretresa, izjavio je Tanjugu njegov branilac Đorđe Kalanj.

U sudu je Tanjugu rečeno da će se zakazano suđenje održati u četvrtak, na kome će sudsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće doneti odluku o daljoj sudbini tog procesa. Zakon nalaže da je za održavanje glavnog pretresa neophodno prisustvo svih okrivljenih.

Prethodni glavni pretres bio je 7. juna ove godine, kada je sudsko veće odbilo predlog tužilaštva za razdvajanje postupka, uz obrazloženje da se Đogo pominje u svakoj tački optužnice, pa je necelishodno razdvajati postupak.

Đogo je 8. marta operisan na Vojno-medicinskoj akademiji, a 26. marta je otpušten i nalazi se na kućnom lečenju.

U dosadašnjem toku postupka svi optuženi, izuzev penzionisanog oficira Vojske Republike Srpske Marka Lugonje, koji je priznao da je početkom septembra 2002. godine krio Mladića pet-šest dana u svom stanu u Beogradu, negirali su navode optužnice, tvrdeći da nisu krili Mladića.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, pored Đoga i Lugonje još su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Ratko Vučetić, Borisav Ivanović, Bojan i Tatjana Vasković.

Oni se terete da su u "produženom trajanju" sakrivali i na druge načine pomagali Mladiću iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega koja ga tereti za 15 krivičnih dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.