Đilas tužio Kurir za milijardu evra

Izvor: Mondo, 21.Jan.2013, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas tužio "Kurir" za milijardu evra

Dragan Đilas došao do tog iznosa na osnovu pisanja "Kurira" o njegovoj imovini.

Gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da je tužio dnevni list "Kurir" na sve iznose za koje je taj list njega optužio, i naveo da je odštetni iznos besmislen, kao i pisanja "Kurira" o njemu.

"Odštetni zahtev je na isti iznos koji je 'Kurir' napisao da ja posedujem. Sve tužbe koje sam podneo su na one iznose za koje je mene 'Kurir' optužio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Iznos je naravno besmislen, kao što su besmislene i tvrdnje koje 'Kurir' objavljuje o meni", rekao je Đilas Tanjugu.

Dnevni list "Kurir" saopštio da ga je Đilas tužio za milijardu evra i zatražio zaštitu "od pritiska jednog od najbogatijih i najmoćnijih u Srbiji".

U saopštenju beogradske novine navodi se da ju je Đilas tužio za milijardu evra, odnosno za sumu od 120 milijardi dinara i da je tražio da se zabrani pisanje negativnih tekstova o njemu.

U tužbi je navedeno da Đilas tuži Kurir "za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda".

"Kurir" je ocenio da je "jasna Đilasova namera da preko ove tužbe, nezabeležene u sudskoj praksi, pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list u Srbiji i zastraši novinare i urednike, posle bezuspešnih pokušaja da stavi Kurir pod svoju kontrolu".

Kako se navodi u saopštenju, Đilas u tužbi zahteva da sud izrekne i hitnu privremenu meru - da se "Kuriru" zabrani da objavljuje negativne tekstove o njemu, pod pretnjom plaćanja novčane kazne od 500.000 dinara.

"Ovim zahtevom Đilas na mala vrata uvodi cenzuru u srpske medije i pokušava da disciplinuje one koje nije uspeo da stavi pod kontrolu preko svoje medijske kuće 'Dajrekt medija', koja ima monopolski položaj na tržištu reklama u Srbiji i određuje u kojim medijima će se pojaviti reklame privatnih, ali i velikih državnih kompanija", ocenio je "Kurir".

Taj list je naveo da je o tužbi Dragana Đilasa obavestio sva domaća i međunarodna novinarska udruženja, strana predstavništva i medije u Srbiji, regionu i svetu i da očekuje da zaštite najtiražniji srpski dnevni list od pritiska jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Srbiji, zastrašivanja i pokušaja gašenja.

"Kurir" je poručio Draganu Đilasu da će nastaviti da piše o njegovim aferama, jer građani Beograda i Srbije imaju pravo da znaju kuda idu milijarde koje se slivaju u budžet glavnog grada i ko se sve obogatio od novca koji Beograđani uplaćuju u gradsku kasu.

Ovom tužbom nastavlja se "medijski rat" prvog čoveka Beograda i Demokratske stranke i beogradske dnevne novine, u kojem obe strane optužuju onu drugu za "reketiranje".

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.