Đilas obišao Savetovalište za vantelesnu oplodnju

Izvor: Glas javnosti, 27.Okt.2012, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas obišao Savetovalište za vantelesnu oplodnju

BEOGRAD -  Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić posetili su Savetovalište za psihosocijalnu podršku u procesu vantelesne oplodnje u Svetogorskoj 14.

Ovo savetovalište pruža besplatnu psihološku pomoć ženama, muškarcima i parovima koji su u procesu odlučivanja, u samom su postupku ili  nisu imali uspeha u procesu vantelesne oplodnje.

Podrška podrazumeva individualno psihološko savetovanje, rad sa parovima i grupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << savetovanje.

–  Ovo je još jedan deo naše akcije da pomognemo parovima koji ne mogu prirodnim putem da postanu roditelji. Aleksandar Antić i ja veoma smo ponosni na sve ono što smo proteklih nekoliko godina uradili po tom pitanju, a najbolji dokaz je mala Marina, koja je druga beogradska beba i danas je ovde sa nama. Grad Beograd je doneo odluku da finansira drugi pokušaj vantelesne oplodnje, pa je tako iz 210 pokušaja rođeno 75 beba. Pre godinu dana smo doneli odluku da finansiramo i treći pokušaj, a do sada  od 100 pokušaja imamo 23 uspešne trudnoće i čekamo prvu bebu tokom novembra. Stručnjaci su nam ukazali da je parovima u ovom procesu potrebna i psihološka pomoć, jer je opterećenje za buduće roditelje veliko, te smo, zajedno sa onima koji su stručni napravili ovo Savetovalište kako bi pomogli svim parovima koji kreću u ovaj proces, da iz njega uspešno izađu sa što manje stresa. Ovo je jedna od najlepših stvari koju smo do sada u Beogradu uradili, a uveravam vas da ćemo nastaviti i dalje, rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

Maja Olić, inicijator i kordinatorka Savetovališta za vantelesnu oplodnju kazala je da se kao osoba koja je četiri puta učestvovala u ovom procesu uverila u neophodnost postojanja ove institucije.

– Ja sam samo Beograđanka koja je jednog dana ubacila svoj predlog u okviru tribine „Sa Draganom na ti” i rezultat je ovo čemu danas prisustvujemo, otvaranju besplatnog Savetovališta za vantelesnu oplodnju. Iz te, inimne priče, grad Beograd je prepoznao potrebu za otvaranjem ove institucije i jako sam srećna zbog toga. U savetovalištu rade četiri psihologa-savetnika i tri volontera, operator u kol centru koji radi od 10 sati ujutro za zakazivanje termina i ja.

Svi radimo besplatno, uz potpunu diskreciju kako za stanovnike Beograda, tako i za one koji nisu iz glavnog grada.

Hvala vam svima na podršci i molim vas, recite svima da postojimo – kazala je Maja Olić.

Dijana i Bogdan Marmut, roditelji su male Marine, rođene u okviru drugog pokušaja vantelesne oplodnje.

– Radili smo drugi pokušaj u GAK-u „Narodni front”, pre dve godine i srećom, uspešno, dobili smo Marinu, koja je prvorođena devojčica u okviru gradskog programa. Znate, teško je rečima opisati ono što čovek oseća u takvim trenucima, da nije bilo toga, obzirom na našu materijalnu situaciju, ne znamo kako bismo dalje. Ovo savetovalište je korak dalje u celom procesu i sigurno je potrebno svakome ko ulazi u proces vantelesne oplodnje   – kaže mama Dijana, dok tata Bogdan sa ponosom pokazuje na svoju ljubimicu i kaže da mu za nju ne bi bilo teško ništa da uradi.

Psihološka podrška parovima koji prolaze kroz proces VTO, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, veoma je značajan vid pomoći. Centri za VTO kako u evropskim zemljama, tako i u okruženju (Split, Rijeka) već neko vreme pružaju ovaj vid podrške. Kod parova se često javljaju osećanja neraspoloženja, napetosti, straha i zabrinutosti za ishod postupka.

Savetovalište je otvoreno 365 dana u godini, sedam dana u nedelji i ima kapacitet da primi  oko 100 korisnika, tj. parova nedeljno.

Korisnicima je diskrecija zagarantovana, a kol centar za zakazivanje i pružanje informacija na brojevima  011/ 655 55 04,  011/655 55 05 i  011/655 55 06 otvoren je radnim danima od 10 do 20 časova.   Cilj psihosocijalne podrške osobama uključenim u proces vantelesne oplodnje je poboljšanje kvaliteta njihovog života pre, tokom i posle tretmana, kao izlaženje na kraj sa izazovima koje VTO postavlja pred parove koji se bore za potomstvo. Psihološku podršku i edukaciju u ovom centru pruža četiri psihologa angažovanih sa Nacionalne službe za zapošljavanje i tri volontera.

Otvoranju Savetovališta prisustvovali su i zamenik sekretara za zdravstvo, Aleksandar Stefoski i direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje, Slobodan Tošović.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.