Đilas: U Srbiji se uvodi diktatura

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: U Srbiji se uvodi diktatura

Beograd -- Predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da je u Srbiji na delu uvođenje diktature, a da istragama treba da se bave tužilaštvo i policija, a ne Aleksandar Vučić.

"Ko je on da istražuje? Po kom zakonu i po kom Ustavu?", upitao je Đilas na konferenciji za novinare u prostorijama DS-a.

"Odakle prvom potpredsedniku Vlade podaci u koje kafiće odlazi lider opozicione stranke?", dodao je on.

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić je nedavno tokom skupštinske rasprave, polemišući sa poslanikom PUPS-a Milanom Krkobabićem rekao da on nema "omiljenu opoziciju" sa kojom se sastaje po kafićima i pomenuo kafić "Fraći", čiji je vlasnik blizak gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

Đilas je kazao i da će DS učestvovati na kosovskim izborima i da će na listi imati i nestranačke ličnosti. On je rekao da DS nije dobila nikakav poziv za učešće na jedinstvenoj listi, a da je Pokrajinski odbor DS doneo odluku da učestvuje na izborima zakazanim za 3. novembar. "Svi znaju da su to kosovski izbori, koji se sprovode po kosovskim zakonima i to nije lako, ali je važno da Srbi tamo gde su većina pobede i osvoje lokalnu vlast", rekao je Đilas.

"U Srbiju se uvodi diktatura da jedan čovek ima svu vlast, a da drugi ne smeju da iznesu ni svoje mišljenje", kazao je Đilas na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Đilas je rekao da policija i tužilaštvo treba da istraže sve u vezi sa poslovima koje on vodi i naglasio da je uveren da ništa neće naći jer je sve što je radio - radio po zakonu.

"Nije posao Aleksandra Vučića da hapsi. Mi smo pokrenuli priču o Šariću. Političku volju pokazali su Miodrag Rakić, Boris Tadić, Snežana Malović. Neko je Šariću morao da uzme imovinu da bi stvari mogle da se pokrenu i zato sada policija mora da čuva njihovu decu", rekao je Đilas, odgovarajući na navode potpredsednika vlade iznete juče u skupštini.

Đilas je kazao da se ne plaši izbora, da o njemu kao gradonačelniku i njegovom radu sud treba da daju Beograđani i najavio da će DS u Skupštinu uputiti predlog izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu, koji bi predvideo neposredne izbore za gradonačelnika i izbor odbornika po većinskom sistemu.

"Ako smatraju da treba da me smene, neka to učine na takav način", poručio je Đilas i dodao da se ne plaši smene, niti izbora i da je za njih uvek spreman.

On je podsetio da je na izborima dobio podršku Beograđana i dodao da su oni ti koji će o njegovom radu dati sud.

Pitanje opstanka Đilasa na mestu prvog čoveka Beograda ponovo se postavilo kada je predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, koji je kadar SPS, preuzeo ministarstvo saobraćaja u rekonstruisanoj vladi, budući da vlast u Beogradu "drže" DS i SPS.

Predsednik Vlade Ivica Dačić je u "Utisku nedelje" na TV B92 rekao da će Đilas, kao i Dinkić uskoro postati pluskvamperfekat, a lider SNS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić dan kasnije da sa SPS-om još nije razgovarao o smeni beogradske vlasti, ali da će i ta tema doći na red.

Predsednik Demokratske stranke kaže da niko nije zvao DS na zajedničku listu za novembarske lokalne izbore na Kosovu i najavio je izlazak DS na tim izborima.

Đilas je kazao da je Pokrajinski odbor DS odlučio da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu. Na listi DS će biti i članovi DS i nestranačke ličnosti. "Bitno nam je da u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom Srbi budu i na vlasti", kazao je Đilas.

Nakon gradonačelnika Beograda i lidera DS konferenciju za novinare održao je i beogradski SNS, a šta je tom prilikom rečeno čitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.