Đilas: Poljoprivreda šansa za brz oporavak

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Poljoprivreda šansa za brz oporavak

Poljoprivreda je najveća šansa Srbije za brzi oporavak i brzo zapošljavanje, rekao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je obišao sistem za navodnjavanje obradivih poljoprivrednih površina u Grockoj.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručio je da je poljoprivreda najveća šansa Srbije za brzi oporavak i brzo zapošljavanje.

Đilas, koji je obišao sistem za navodnjavanje obradivih poljoprivrednih površina u Grockoj, koje obuhvata obradivu površinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 600 hektara, naglasio je da se na njemu očekuje povećanje prinosa za 50 odsto, bolji kvalitet proizvoda, a kasnije i cene.

"Mi smo ovaj projekat započeli pre skoro tri godine, po ideji Zaharija Trnavčevića, da vodu iz Dunava koju voćari u Grockoj gledaju decenijama podignemo na najviše kote i sa njih je pustimo da ide kroz sistem za navodnjavanje na teritoriji cele Grocke. Završili smo prvi deo tog projekta, gotove su pumpe na Dunavu i prvi rezervoari", kazao je Đilas, navodi se na sajtu Gradske uprave.

Đilas je istakao da sa ovim rezervoarom može da se navodnjava više od 600 hektara u ovoj fazi, a da će u sledeće dve to biti 1.600 hektara.

"Dogovorili smo se i da prvih godinu dana voda iz ovog sistema bude potpuno besplatna, da bi svaki proizvođač mogao da vidi kakve finansijske koristi ima, a posle toga ćemo videti i cenu po hektaru za vodu koja se troši. Ovo će biti zaista razvojna šansa za Grocku i primer kako neke stvari možemo da popravimo, a ne samo da o njima pričamo", ukazao je gradonačelnik.

I predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić smatra da je poljoprivreda naša najveća šansa, kao što je i voćarstvo jedna od "možda najzanimljivijih grana privrede, pre svega kada je u pitanju izvoz".

"Kada bi cela Srbija proizvodila voće i prinose uvećala za 50 odsto, opet ne bismo mogli da isporučimo neku značajniju količinu za to konkretno područje. To samo znači da prostora za izvoz ima u velikoj meri. Ovaj sistem za navodnjavanje treba da poveća prihod po hektaru u zavisnosti od zasejane kulture između 5.000 i 10.000 evra", rekao je Antić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.