Đilas: Mere nas ne izvlače iz krize

Izvor: B92, 08.Okt.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Mere nas ne izvlače iz krize

Beograd -- Predsednik DS Dragan Đilas ocenio je da ekonomske mere koje je predstavila Vlada pokazuju da ne postoji jasan plan i vizija kako da Srbija izađe iz krize.

"Srbiji je potrebna Vlada koje neće sve svaljivati na leđa građana, koja će privući investitore i znati da uštedi tamo gde treba", kazao je Đilas.

DS smatra da je jedina šansa raspisivanje izbora, na kojima bi građani dobili vladu sposobnu da štedi, privuče investicije i ulije veru u bolju budućnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ocenio je da Vlada danas nije predložila nijednu meru koja će suštinski pomoći privredi, već će samo opasti kupovna moć građana, a time se i zaustaviti privredni rast.

"Ispada da za ekonomsku krizu nije kriva samo Demokratska stranka, već i nesavesni građani, koji su imali prevelike plate", kazao je

Đilas.

Napomenuvši da predložene mere neće oporaviti ni državni budžet, ni privredu, Đilas je rekao da će Vlada morati da pribegne prodaji imovine - i poljoprivrednih kombinata i komunalnih preduzeća.

"Mislim da je jedan od razloga za smenjivanje vlasti u Beogradu taj što se DS protivi privatizaciji komunalnih preduzeća, jer su strana iskustva pokazala da to ne donosi ništa dobro, već da se svi problemi rešavaju povećavanjem cena", rekao je Đilas.

Poručio je Vladi da je ključ u bavljenju ekonomijom - da tome treba da posvete pažnju, a ne kao do sada, kako je rekao, hapšenjima, korupciji, a ništa u suštini nije rešeno.

"DS se od dana nastanka bori za reforme i promene u zemlji, a ono što je danas predstavljeno nisu reforme - to pokazuje da vlada nema ni plan ni ljude da zemlju izvuče iz krize", rekao je lider demokrata Dragan Đilas na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ekonomske mere se ne donose da bi se pomoglo građanima, već da bi nestručna vlast naplatila svoje greške od naroda.

Ministar finansija Lazar Krstić danas je ne sednici Vlade predstavio šest mera za privredni oporavak: smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje niže stope PDV sa 8 na 10 odsto, smanjenje subvencija javnim preduzećima, smanjenje rashoda ministarstava, korišćenje povoljnijih kredita i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.