Đelić za regionalnu transportnu zajednicu

Izvor: RTS, 27.Nov.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić za regionalnu transportnu zajednicu

Važno je da Balkan ima jedinstven stav oko stvaranja transportne zajednice jugoistočne Evrope, ocenio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Tražićemo podršku za inicijativu da sekretarijat te zajednice bude u Beogradu, rekao Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je FoNetu u Skoplju da je izuzetno važno da ceo region Balkana ima zajednički stav oko stvaranja transportne zajednice jugoistočne Evrope, i najavio da će tražiti podršku za inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da sekretarijat te zajednice bude u Beogradu.

Đelić je podsetio da zemlje regiona, za razliku od Evropske unije imaju i nekoordiniranu pregovaračku poziciju i različite stavove o formiranju transportne zajednice jugoistočne Evrope.

Budući da je na regionalnoj konferenciji zemalja koje učestvuju u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, jedna od tema bila i formiranje transportne zajednice, Đelić je, kao izuzetno važan, označio reciprocitet u otvaranju tržišta.

Prema njegovim rečima, Srbija će tražiti povećanje broja dozvola za drumski transport, kao i podršku inicijativi da sekretarijat transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Beogradu.

Evropska investiciona banka odlučila je da u Beogradu otvori svoj regionalni centar, zbog čega bi bilo prirodno da i sekretarijat transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u glavnom gradu Srbije.

"Bilo bi logično i da buduća zajednica, koja pokriva drumski, železnički i rečni transport bude u našoj zemlji. To bi bila prva i veoma važna panevropska institucija koja bi bila u Srbiji", naglasio je Đelić.

Tehnološki fond za Zapadni Balkan 

Učesnicima skupa u Skoplju, Đelić je preneo i inicijativu da se formira tehnološki fond za Zapadni Balkan, koji bi obezbeđivao kapital za obećavajuće tehnološke firme u celom regionu.

Inicijativa je pozitivno primljena, istakao je Đelić, koji očekuje da se, posle njenog predstavljanja 9. decembra u Briselu na konferenciji "Evropa i Zapadni Balkan", dobije potvrda i EU da takav fond može biti formiran.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Đelić je naglasio da se, posle predloga Evropske komisije, očekuje što skorija deblokada Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer za to postoji skoro nepodeljena podrška svih članica EU.

U tom slučaju bi, rekao je Đalić, Srbija što pre podnela zahtev za članstvo u EU.

Na konferenciji u Skoplju, na kojoj će biti usvojena zajednička izjava, učestvuju potpredsednici vlada zaduženi za evropske integracije ili ministri tog resora iz Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao i predstavnici EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.