Đelić: Do kraja godine moguće ukidanje viza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Do kraja godine moguće ukidanje viza

BEOGRAD - Srbija do kraja 2009. godine može da se izbori za ukidanje viza za zemlje Ervopske unije ukoliko nastavi ovim tempom sprovođenja reformi, izjavio je večeras potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Ako nastavimo ovim ritmom vrlo brzo ćemo biti na vrhu evropske liste za ukidanje viza", kazao je Đelić televiziji B92, napominjući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su evropski zvaničnici nedavno pohvalili Srbiju u vezi sa ispunjavanjem uslova za liberalizaciju viznog režima.

On je napomenuo da Srbija od 1. januara jednostrano primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU, ističući da je to u njenom interesu.

Bez pritiska i dinamike sa srpske strane nema ni približavanja EU, smatra Đelić koji se zalaže da "sve zemlje zapadnog Balkana zajedno idu prema EU".

Inicijativa za pomoć zemljama Zapadnog Balkana

On je dodao je da je pokrenuo inicijativu da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana dobiju pomoć Evropske unije za ublažavanje posledica ekonomske krize.

Đelić je kazao da je sa kolegama sa Zapadnog Balkana pokrenuo inicijativu da zajedničkim nastupe jer nije logično da Zapadni Balkan nema nikakva nova sredstva na raspolaganju u vreme ekonomske krize.

"To nije garancija da ćemo uspeti, ali ako se ne organuzujemo i nemamo nastup sigurno nećemo dobiti ništa novo", kazao je on.

On je rekao da je razlog za pokretanje ove inicijative bila najava francuskog predsednika Nikole Sarkozija da će se ići na rebalans evropskog budzeta u 2009. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.