Đavo umešao prste: Prevedena pisma uklete kaluđerice

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2018, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đavo "umešao prste": Prevedena pisma "uklete" kaluđerice

Pisma koja je pisala kaluđerica, tvrdeći da je zaposednuta, 1676. godine konačno su prevedena. Pre 300 godina u manastiru Palma di Montečiaro na Siciliji, kaluđerica, koju su zvali sestra Marija Krocifisa de la Konkecione, tvrdila je da ju je zaposeo đavo.

Prema priči, sestra Marija probudila se jednog jutra 1676. godine prekrivena mastilom, pošto je provela noć pišući pisma.

Sister Maria Crocifissa's chilling 17th century letter has just been translated thanks >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to code-breaking software sourced from the dark web.

A "Possessed" Nun Wrote a Cryptic Letter from the Devil in the 17th Century and It Was Just Decodedhttps://t.co/ho5id0bRUx pic.twitter.com/C0DSl5NuCV— The Lineup (@lineupweekly) 15. мај 2018.

Marija, koja je u manastiru bila od svoje 15. godine, vrištala je i onesvestila se dok je pisala zabeleške, koje joj je, prema njenim rečima, diktirao sam đavo.

Tvrdila je da je to bio deo Lucifereovog plana da je okrene protiv Boga i ubedi je da služi zlu.

Pisanje je uključivalo bizarnu mešavinu slova arhaičnog pisma i niko nije bio u stanju da odgonetne poruku.

Danas je tajanstveni tekst još uvek netaknut i, zahvaljujući istraživačima iz naučnog centra Ludum u Italiji, deo ovih spisa je dešifrovan.

Proboj je načinio softver otkriven na crnom tržištu.

- Čuli smo za softver koji predstavlja inteligentan servis za dekodiranje, koji smo dodatno opremili sa starim pismima Grka, Arabljana, Latina i runama, za čija slova verujemo da su se našla u pismima i pokazala da su zaista demonska - izjavio je za "Tajms", Danijele Arbate, direktor centra.

Pisma opisuju Oca, Sina i Svetog Duha kao "mrtvi teret" i insistiraju da "Bog misli da može da oslobodi smrtnike", ali da "sistem ne radi ni u čiju korist".

Idu čak toliko daleko da tvrde da je čovek stvorio Boga.

U njima se nalazi i napomena koja upućuje na reku Stiks, koja u grčkoj mitologiji razdvaja svet živih od Podzemlja.

- Možda je sada Stiks izvestan - stoji u jednom od njih.

Uprkos otkrićima, Danijele ne veruje da je sestra Marija bila zaposednuta, već da je umesto toga verovatno patila od "poremećaja nalik na šizofreniju".

- Lično verujem da je kaluđerica posedovala dobro poznavanje jezika, što joj je omogućilo da stvori kod i verovatno je da je patila od šizofrenije, zbog čega je zamišljala dijaloge sa đavolom - navodi on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.