Đakovica, badnjak u manastiru uprkos protestu Albanaca

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakovica, badnjak u manastiru uprkos protestu Albanaca

Uprkos jučerašnjim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, badnjaci posečeni na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju, saopštio je predstavnik privremenog organa Opštine Đakovica, Milenko Jovanović.
Zbog protesta nekoliko desetina Albanaca ispred ove svetinje zbog najave da će doći raseljeni Srbi, predstavnici Privremenog organa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije (Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović) odustali su od posete, prenosi Kosovo onlajn.
Ipak, zahvaljujući Ivici Nakalamiću iz Velike Hoče, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Srba. 
U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove opštine. Danas u ovom gradu žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004. a u međuvremenu obnovljen, igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999. godine.
Pre nekoliko dana, angažovanjem privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u naselju Piskote.
Milenko Jovanović je kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.