Đaci u Altini drugi dan bojkotuju nastavu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 27.Okt.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci u Altini drugi dan bojkotuju nastavu

BEOGRAD- Đaci viših razreda Osnovne škole "Sava Šumanović" u zemunskom naselju Altina već drugi dan bojkotuju nastavu zbog problematičnog ponašanja njihovog druga u šestom razredu, koji je nedavno upisan u tu školu.

- Dečak, učenik 6/1 razreda upisan je u našu školu 12. oktobra i za kratko vreme već je napravio nekoliko incidenata, zbog čega su roditelji, u strahu za bezbednost dece, odlučili da ih ne šalju u školu-  rekla je direktorka škole Jasmina Tonić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Tonić j eobjasnila da je dečak pre toga "izbačen" iz Škole "Gavrilo Princip", kojoj inače teritorijalno pripada i prošlu godinu je pauzirao, jer nijedna škola nije htela da ga upiše zbog dijagnostikovane hiperaktivnosti i poremećaja u ponašanju.

Direktorka je navela da učenik svakodnevno verbalno preti drugovima i nastavnicima, ističući da je škola, inače otvorena prošle godine, do pre 15-ak dana odlično funkcionisala, a da sada više nije u mogućnosti da obezbedi normalan proces rada.

"Pored toga što ometa nastavu i surovo preti ostaloj deci, problematični učenik je u petak 22. oktobra udario jednog dečaka, a drugom je pocepao knjigu", rekla je Tonić, navodeći da, na primer, nastavnicima pravi "magareće uši", šeta i ustaje tokom časa...

Odluku da se bojkotuje nastava doneo je Savet roditelja, čiji je predsednik Zlatko Bertić, On je rekao da su deca uplašena i da se Savet za pomoć obratio Ministarstvu prosvete, zaštitniku građana, Sekretarijatu za obrazovanje.

Ispred škole danas su protestovali i roditelji, a kako je Bertić najavio večeras će ponovo biti održan sastanak Saveta roditelja, na koji su pozvani svi nadležni.

"Škola je inače uključena u program inkluzije i ima na primer đaka sa autizmom, dete koje ne čuje dobro i sa tom decom nema nikakvih problema", rekla je direktorka Tonić.

Majka problematičnog đaka Sandra Salatović priznaje da je njeno dete hiperaktivno, da ima problema u ponašanju i da je zbog toga pod terapijom, ali smatra da su u pitanju velike predrasude.

"Mislim da je problem preuveličan, moje dete reaguje u trenutku, a ima puno i predrasuda roditelja i đaka koji su prešli iz Škole "Gavrilo Princip" u školu u Altini", rekla je Salatović, iščekujući i sama rešenje za ovu neprijatnu situaciju.

A sta to znaci "hiperaktivno" dijete? Je li to neki novi eufemizam, uvezen sa zapada, koji treba da zamijeni ono sto svi znamo sta znaci - nevaspitano, bezobrazno i zapusteno deriste, od zla oca i gore matere?

I to onda znači da takvo dete (derište), pošto je od zla oca i gore matere, treba odstraniti od društva i zaboraviti da postoji. Ili još bolje, zatvoriti ga u neku ustanovu i izgubiti ključ. Deca, ma kakvih roditelja, su deca i njima se treba baviti a ne odbaciti. Nemojte zaboraviti da smo svi mi bili deca i da je to što je neko odrastao normalno je čista igra sudbine a ne sledovanje ili u nekom drugom slučaju doživotna robija. Roditelji škole, potrudite se da kako tako taj mališan bude prihvaćen i naučite primerom svoju decu da ne odbacuju i odstranjuju one čije postupke izprva ne razumeju. Možda postoji razlog zbog koga dečak ima problema u ponašanju a da za to nije ni najmanje kriv. Razmislite pre nego zaboravite ključ...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.