ĐURIĆ: TITLOVATI EMISIJE NA MANJINSKIM JEZICIMA

Izvor: Kurir, 23.Mar.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐURIĆ: TITLOVATI EMISIJE NA MANJINSKIM JEZICIMA

To bi doprinelo međusobnoj komunikaciji različitih kultura u Vojvodini

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Milorad Đurić rekao je da bi Radio-televizija Vojvodine (RTV) trebalo da razmisli o mogućnosti titlovanja programa na jezicima nacionalnih manjina na srpski jezik.

Đurić je na okruglom stolu "Kultura u medijima" u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu ocenio da bi to doprinelo međusobnoj komunikaciji različitih kultura u Vojvodini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Prema njegovim rečima, u Vojvodini postoji multikulturalizam, ali on sam po sebi ne znači kvalitet, ukoliko nema komunikacije različitih kultura.

Agneš Ćurčić-Asodi iz Novosadske novinarske škole predstavila je istraživanje programa RTV-a koje je pokazalo da pokrajinski javni medijski servis na zadovoljavajući način pokriva oblast kulture.

U Vojvođanskom dnevniku TV Vojvodine sadržaji iz kulture zauzimaju devet odsto prostora, u Novostima Radio Novog Sada sedam odsto, a u TV Dnevniku na mađarskom jeziku 12 odsto, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno krajem oktobra i početkom novembra 2011. godine.

Agneš Ćurčić-Asodi je kazala da je kultura najviše zastupljena u radijskim i televizijskim emisijama na rumunskom jeziku.

Nemanja Čabrić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao je da je njihovo istraživanje "Između propisanog i realnog - kultura u pravnom haosu" pokazalo da zakoni kojima treba da se reguliše oblast kulture u Srbiji nisu primenjivi, a odgovarajući podzakonski akti nisu ni doneti.

"Država funkcioniše kao partijska država, u kojoj se kultura ne prepoznaje kao predizborni adut. Kultura se u Srbiji zapravo posmatra kao trošak", kazao je Čabrić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Titlovati emisije na manjinskim jezicima

Izvor: NaDlanu.com, 23.Mar.2012

NOVI SAD, 23. marta 2012. (Beta) - Vojvodjanski sekretar za kulturu i informisanje Milorad Djurić rekao je u petak da bi Radio-televizija Vojvodine trebalo da razmisli o mogućnosti titlovanja programa na jezicima nacionalnih manjina na srpski jezik... NOVI SAD, 23. marta 2012. (Beta) - Vojvodjanski...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.