Diskriminacija HIV+ pacijenta u KCV

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija HIV+ pacijenta u KCV

Kod jedne osobe na krevetu na Endokrinologiji Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu napisano je velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze. KCV pokrenuo disciplinski postupak.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Povodom ovog slučaja Klinički centar Vojvodine (KCV) pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgovornih za stigmatizaciju pacijenta sa HIV-om, saopšteno je danas.

Uprava KC Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u saopštenju je navela da smatra "nedopustivim ovakav vid kršenja prava pacijenta", i najavila da će odgovarati oni koji su za to krivi.

"Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorne za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak", navodi se u saopštenju KCV-a.

Doneta je i naredba da se izvrši reedukacija svih zaposlenih u Kliničkom centru Vojvodine o Zakonu o pravima pacijenta

Ranije danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je označavanje HIV statusa flomasterom i velikim slovima na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta i pozvala KCV da preduzme mere kako bi se obezbedio jednak tretman pacijenata.

Janković je istakla da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om, a da te osobe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i drugi građani, i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života.

U preporuci mera Janković je ukazala na Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Srbiji u kojoj je navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je ranije da je na temperaturno-terapijskoj listi jednog pacijenta na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.