Diplomatski dnevnik: Turska i BiH pojačaće saradnju

Izvor: Southeast European Times, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Turska i BiH pojačaće saradnju

Turski ministar inostranih poslova posetio BiH. Takođe u diplomatskim vestima: srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić u Švedskoj, a Panama priznala Kosovo.

20/01/2009

Turski ministar inostranih poslova Ali Babačan sastao se u četvrtak (15. januar) u Sarajevu sa svojim bosanskohercegovačkim (BiH) kolegom Svenom Alkalajem, sa kojim je razmotrio bilateralne odnose. Babačan je ponovio podršku svoje zemlje članstvu BiH u NATO-u i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU. Alkalaj je rekao da se njegova zemlja zalaže za jačanje trgovinskih odnosa sa Turskom.

***

Panama je priznala Kosovo kao nezavisnu državu, navodi se u saopštenju objavljenom u petak (16. januar). Kosovski ambasador u Vašingtonu Avni Spahiju dobiće te akreditive. Panama je 54. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.

***

Albanski predsednik Bamir Topi u ponedeljak (19. januar) je postavio Islama Lauku za prvog ambasadora zemlje na Kosovu. Lauka je prošle nedelje rekao da će njegov zadatak biti da pomogne Kosovu da stekne diplomatsko priznanje još većeg broja zemalja i pridruži se još većem broju međunarodnih organizacija.

***

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić boravi u zvaničnoj poseti Švedskoj koja je počela u ponedeljak (19. januar). Jeremić će se sastati sa kolegom Karlom Biltom, kao i sa sekretarom lokalne Socijaldemokratske partije Maritom Uliskog.

***

Slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar doputovao je u ponedeljak (19. januar) u dvodnevnu radnu posetu Sarajevu. Žbogar će se sastati sa bosanskohercegovačkim (BiH) kolegom Svenom Alkalajem, sa kojim će potpisati memorandum o razumevanju u vezi sa podrškom procesu integracije BiH u EU.

***

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn obećao je podršku svoje zemlje procesima integracije Albanije u EU i NATO, tokom sastanka sa premijerom Salijem Berišom održanim u sredu (14. januar) u Tirani. Aselborn je pozdravio ulogu Albanije u obezbeđivanju mira i stabilnosti na Balkanu i pohvalio unutrašnje reforme u zemlji. On je rekao da će Luksemburg pomoći Tirani u liberalizaciji viznog režima sa EU, kao i u njenim naporima za pridruživanje NATO-u.

***

Albanija će postati centar svih evropskih policijskih službi koje se bore protiv organizovanog kriminala na Balkanu, izjavio je u utorak (13. januar) u Tirani šef italijanske policije Antonio Manganjeli. Prema Manganjelijevim rečima, zajednička regionalna operativna grupa bila bi efektivnija u borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalne trgovine. Šef albanske policije Ahmet Premci rekao je da je njegova služba zaplenila znatnu količinu imovine kriminalnih grupa.

***

Turski ministar inostranih poslova Ali Babačan potpisao je u utorak (13. januar) u Prištini sporazum sa kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem o ukidanju viznih ograničenja između dve zemlje. "Sloboda kretanja podstaći će komunikaciju i približiti dva bratska naroda, a stvoriće i bolju poslovnu klimu", rekao je Babačan.

***

Albanski ministar inostranih poslova Lulzim Baša sastao se sa gradonačelnikom kosovskog etnički podeljenog grada Mitrovice Bajramom Redžepijem. Baša je pozvao Redžepija da pomogne u raspoređivanju misije EULEKS na celokupnoj teritoriji. On je takođe pohvalio gradonačelnika za način na koji je rešavao međuetničke tenzije prošlog meseca posle niza nasilnih lokalnih incidenata.

(Razni izvori 13/01/09-20/01/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.