Dino park u Svilajncu otvara se 1. septembra

Izvor: Kurir, 05.Jun.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dino park u Svilajncu otvara se 1. septembra

Prirodnjački centar u Svilajncu jedina je ovakva ustanova u regionu i na Balkanu, čija je izgradnja počela 29. juna 2010.

SVILAJNAC - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović obećao je danas u Svilajncu, da će naučno obrazovna ustanova Prirodnjacki centar sa dinosaurusima i dina parkom u ovom gradiću biti otvoren početkom školske godine, 1. septembra, a služiće đacima i studentima da upotpune svoje znanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Prirodnjački centar je završen što je bilo predviđeno projektom, ali stručna javnost postavila je zahtev da centar bude obogaćen novim sadržajima, onima koje imaju ovakvi centri u svetu, objasnio je Obradović.

"Moja je želja da izađemo u susret stručnoj javnosti i da Prirodnjački centar od septembra bude na ponos obrazovanju Srbije i na upotrebi građanima Srbije", rekao je Obradović, prilikom razgledanja ove ustanove.

On je napomenuo da je reč o "nekoliko stotina hiljada evra dodatnih troškova" o kojima ce raspravljati Upravni odbor Uprave za investicije i Investiciona banka.

"Centar ima multifunkcionalni karakter, to je jako dobro i unapred se radujem što će biti u službi da đaci osnovnih i srednjih škola i studenti upotunjuju svoje znanje na sadržaju koji centar ima", dodao je Obradović.

Pomoćnik ministra Ivica Radović je istakao da će "Srbija, otvaranjem ovog centra, dobiti ono što savremene države celog sveta imaju". Biće kulturna, prosvetna, edukativna institucija sa ključnom podrškom Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu čija će biti naučna i prosvetna baza za obrazovanje Srbije, ocenili su danas stručnjaci ovog fakulteta uz napomenu da će centar biti "značajna kulturna tačka prirodnog razvoja Srbije i razvoja kulturnog turizma u našoj zemlji".

Prirodnjački centar u Svilajncu je jedina ovakva ustanova u regionu i na Balkanu, čija je izgradnja počela 29. juna 2010. godine.

Površine je 3.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije

je više od šest miliona evra koje je obezbedila Evropska investiciona banka za istraživanje i razvoj u javnom sektoru kojim raspolaže Ministarstvo nauke.

Na postavljanju eksponata "strašnih guštera", radili su najeminentniji stručnjaci Srbije: Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i inostranstva iz oblasti prirodnjačkih nauka.

U Centru su postavljeni skeleti: diplodokusa, peterosaurusa i tiranosaurusa reksa, koji čine stalnu postavku "priroda praistorije", a koje su namenjeni naučnom delu prorodnjačkog centra.

Na postavljanje i montaži skeleta radio je tim stručnjaka iz Holandije na čelu sa poznatim svetskim paleontologom Artom Valenom (Arrt Walen).

U Pridodnjačkom centru su i replike dinosaurusa, izrađenih u "Dinosaurer parku" u Reburgu kod Hanovera u prirodnim veličinama, namenjenih zabavnom dino parku u okviru Prirodnjačkog centra, a koje su radili svetski najpriznatiji proizvođača replika dinosaurusa iz Nemačke.

Neki od dinosaurusa, a ima ih 20, su veličine i 20 metara.

"Dino prak se nalazi na otvorenom, površine je oko 15.000 kvadratnih metara, a namenjen je prvenstveno najmlađim posetocima i njihovom uvođenju u svet nauke kroz igru".

Centralni deo dino parka zauzima model vulkana visine do deset metara sa simulacijom izbijanja lave, a postoji i ulaz u "unutrašnjost" vulkana gde će posetioci moći da posmatraju proces izbijanja lave i formiranje kupe.

Oko vulkana je zelena površina sa izgrađenim minijaturnim jezercima u kojima će simbolično biti prikazana evolucija zemljine kore od Pangee do danas.

Prirodnjački centar, pored radionica i dela za naučno istraživanja, ima i izložbeni prostor na kojem su i replike dinosaurusa među kojima i najstarije vrste starog 245 miliona godina u prirodnoj veličini, orginalni fosili i prikaz životinjskog sveta praistorije.

U okviru Centra je i "3 D" bioskop sa 60 mesta za prikazivanje naučnih i dokumentarnih filmova u kome je Obradović i gosti, danas odgeldao insert jednog od dokumentarnih fimova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.