Dijasporac sprečio bruku otadžbine

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2015, 05:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijasporac sprečio bruku otadžbine

Na promociji svog memoarskog dnevnika Auslender (Stranac) u Srpskoj književnoj zadruzi (SKZ) u Beogradu, Pantelija Dudić je pobrao lovorike i kao pisac i kao donator.

Visoke ocene njegovom trotomnom romanu (Na rubu, Beštija i Trava na ognjištu) i stilu izražavanja dao je glavni urednik SKZ Dragan Lakićević, a direktorka Nina Moičević zahvalila se Dudiću za njegovu finansijsku podršku Zadruzi, kojoj je pretila opasnost da se nakon 60 godina postojanja zbog nedostatka novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prvi put ne pojavi na Sajmu knjiga.

- Da se Dudić nije prihvatio pokroviteljstva to bi se i dogodilo - naglasila je direktorka Miočević.

Dudić je srećan što je bio u mogućnosti da Zadruzi pomogne da izađe na Sajam knjiga.

- Država koja nema para najlakše se odlučuje da ih uskrati kulturi. SKZ će moj roman uvrstiti u asortiman svojih prodavnica, pa će on na taj način biti dostupan i široj čitalačkoj publici u Srbiji, a upravo to je bio moj neostvareni san - rekao je za "Vesti" Dudić čiji će roman uskoro biti uvršten i u školske biblioteke u Republici Srpskoj.

O Dudićevom književnom radu i njegovom romanu govorili su novinari Sreto Dragaš i književni kritičar dr Mićo Cvijetić. Dragaš je Dudićev roman označio književnim poduhvatom koji čuva izvorni rečnik potkozarskog naroda i verno prikazuje sliku odlaska i života naših ljudi u inostranstvu.

- Njegova hronika o našim ljudima u inostranstvu je sjajna tema koju je ispričao kroz svoju biografiju, služeći se Kočićevim stilom izražavanja - istakao je Dragaš.

Mićo Cvijetić je za Dudićevu knjigu rekao da "to nije samo njegova priča, već priča mnogih junaka koje je uspešno opisao i analizirao".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.