Dijalog svima potreban

Izvor: RTS, 02.Apr.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog svima potreban

Šef srpske delegacije u razgovorima Beograda i Prištine Borko Stefanović kaže da dijalog ne može da reši sve probleme, ali da nema alternativu. Priština zaključuje da je vreme održavanja razgovora povezano sa statusom kandidata koji Beograd želi, navodi analitičar Leon Malazogu.

Dijalog Beograda i Prištine ne može da reši sve probleme, ali nema alternativu, a cilj je da se do kraja godine zatvore neke od tema i što pre omogući komunikacija i normalan život na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovu i Metohiji, rekao je šef srpskog tima Borko Stefanović.

Stefanović je odbacio procene iz Prištine da je Srbija pristala na pregovore samo radi sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Priznajući da su dve delegacije i dalje na odvojenim pozicijama šef srpskog tima veruje da su rešenja problema o kojima se pregovora moguća uz poštovanje razlika Beograda i Prištine u pogledu statusa Kosmeta.

"Meni se čini da je jasno da ovaj dijalog nije oko toga da li je neko nezavisan ili nije, kao što je jasno da Srbija ne daje pravo nekom da bude nezavisan, niti mi to pravo potvrđujemo, niti ćemo prihvatiti nezavisnost. Ovo je dijalog koji je svima potreban", rekao je šef beogradskog tima Borko Stefanović.

Na tribini u Beogradu analitičar Leon Malazogu preneo je šta kosovski Albanci misle o dijalogu, a šta Priština zamera Beogradu.

Leon Malazogu iz Projekat za etničke odnose Priština kaže da je Beograd imao dobre namere prema Prištini to bi uradio pre više godina.

Prema njegovim rečima, pošto se razgovori vode sada Priština može da zaključi da je to povezano sa statusom kandidata koji Beograd želi i zato Priština kaže "zašto bismo im pomogli u tome".

"Percepcija da Beograd dobija neke nagrade u smislu kandidature, a Priština ništa je pogrešna, jer smo mi u istom loncu i svi treba da rešimo stvari da bismo stvorili stabilnost i trajni mir kao nešto što će biti prihvatljivo Briselu", naveo je Stefanović.

Iz Tirane, gde je u zvaničnoj poseti, šefica prištinskog tima Edita Tahiri ponavlja da je "cilj kosovsko-srpskog dijaloga razmatranje tehničkih pitanja koja koče odnose dve zemlje i da dijalog nikako neće imati druge dimenzije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.