Dijalog o dijalogu u Berlinu

Izvor: RTS, 27.Apr.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog o dijalogu u Berlinu

Glavna politička tema u Srbiji je poseta predsednika Aleksandra Vučića Pekingu i učestvovanje srpske delegacije na forumu "Pojas i put". To je uvertira za ponedeljak, kada će se održati sastanak "zapadnobalkanskih lidera" u Berlinu, gde se očekuje, prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, "dijalog o dijalogu" Beograda i Prištine.
Poseta srpske delegacije Kini je bila uspešna po tri linije, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomata Zoran Milivojević.

Pre svega, produbljena je bilateralna saradnja sa dve najvažnije države — Kinom i Rusijom. Zatim je potvrđena ključna uloga Srbije kada je u pitanju realizacija projekta "Pojas i put" na ovim prostorima. Treća stavka koju Milivojević navodi je pitanje Kosova i Metohije.
"Za nas politički najvažnija stvar, pored ovih produbljenja. To je podrška koju smo dobili od dve ključne globalne sile. Sada je potpuno jasno da se ne može nametnuti rešenje o Kosovu i Metohiji koje ne bi odgovaralo Srbiji ili koje ne bi bilo rezultat nekakvog kompromisa", izjavio je Milivojević.
Prema njegovim rečima, Rusija i Kina su tom prilikom potvrdili suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i platformu Srbije sa kojom će ona nastupati u Berlinu u ponedeljak na "zapadnobalkanskom samitu".
"Nema ucena i pritisaka da Srbija prihvati da nastavi dijalog pod uslovima koji se nameću iz Prištine, a koji na neki način imaju podršku zapadnih centara moći. Imaju i indirektnu podršku domaćina skupa u Berlinu, Nemačke i Francuske, koje su priznale nezavisnost Kosova, a podržavaju i platformu da konačno rešenje treba da bude priznanje", rekao je Milivojević.
Kada se priča o atmosferi koja vlada prilikom odlaska u Berlin, kaže da predsednik Vučić na samit ide u "atmosferi određenog pritiska da Srbija nastavi dijalog bez uslova". Zbog toga je važna podrška koju je Srbija stekla na forumu "Pojas i put".
"Ide u Berlin gde će domaćini iskazati interes na tri nivoa. Prvi nivo je interes EU i Evropljana da zadrži inicijativu u jednom pitanju koje je za Evropu izuzetno važno. Drugo, na ovaj način Berlin i Pariz hoće da daju do znanja da ima interesa za nastavak procesa evrointegracija ovog prostora. Treće, postoji geopolitički interes zapada da se suzbije uticaj drugih – Kine, Rusije, Turske", istakao je Milivojević.
Proces rešavanja pitanja Kosova je, kako kaže, krenuo sa dinamikom posle pisma američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Vučiću i interesa Vašingtona da se značajnije uključi.
Merkelova na čelu Evropske komisije
Predviđa se da će Angela Merkel postati predsednica Evropske komisije. Milivojević kaže da je važno da, iako je politički pred penzijom, Merkelova ostane u fokusu Evropske unije zbog problema sa kojima se EU suočava.
"Potrebno je da na čelu bude ličnost od autoriteta, ali i od znanja i mogućnosti da sprovodi ono što je za Evropsku uniju bitno", ističe Milivojević.
Prepreka Merkelovoj da bude na čelu Evropske komisije je to što je kandidat za predsednika Komisije Manfred Veber, pošto kandidati ne mogu da budu iz iste države. Zbog toga se očekuje promena aranžmana u Nemačkoj i Evropskoj uniji, ali nakon izbora za Evropski parlament.
"Svi se boje da će na izborima značajno da poraste uticaj populističkih stranaka. U takvoj situaciji je potrebna jedna jaka ličnost da zadrži kurs EU", dodao je Milivojević.
Kosovske vlasti delimično ukinule takse 
Odlukom vlade u Prištini su ukinute takse od sto odsto na uvoz žive stoke. Milivojević kaže da to ne utiče značajno na suštinu mera.
"Mere moraju da se ukinu potpuno, a ne delimično. Ovo definitivno ne utiče na efekte i nije ono pitanje koje zadovoljava interese koje Srbija postavlja", navodi Milivojević.
Dodao je da je potrebno da se odustane od platforme na kojoj insistira kosovska strana — da se razgovara samo o priznanju i ni o čemu više — zbog čega je bitna podrška Kine i Rusije.
"Bez energičnog pritiska na prištinsku stranu da promeni stav nema uslova da se dijalog obnovi. U ponedeljak u Berlinu ćemo imati dijalog o dijalogu, da razgovaramo o tome da li je moguće i na koji način nastaviti dijalog, jer on u suštini nema alternativu", zaključio je Milivojević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Drugi ne bi smeli da određuju, a kamoli da ograničavaju šta će biti postignuto u dijalogu"

Izvor: B92, 27.Apr.2019

Beograd -- Na predstojećem sastanku u Berlinu biće pokušaja da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine, smatra profesor Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi...Ker Lindzi istovremeno upozorava da na samitu, gde će se u ponedeljak okupiti lideri šest država zapadnog Balkana, druge...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.