Digitalna transformacija Srbije uz podršku britanske vlade

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Digitalna transformacija Srbije" uz podršku britanske vlade

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu predstavila je projekat digitalne transformacije, za koji je Vlada Srbije odobrila 3,2 miliona evra, a britanska vlada 2,1 miliona evra.

Direktor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je cilj projekta razvoj e-uprave i IT preduzetništva i dodao da se rezultati projekta već vide u sprovođenju dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika.

"Iz prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kruga od 100 polaznika već 30 odsto rade kao programeri, a iz drugog kruga za 700 polaznika u toku je praksa nakon završetka obuke, ali se njih 50 već zaposlilo na programerskim poslovima", rekao je on i najavio od septembra i treći krug prekvalifikacija za 500 polaznika koji imaju status zaposlenih.

Jovanović je dodao i da ta kancelarija finansijski pomaže domaćim IT kompanijama da odvedu strane stručnjake za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT startapova.

Naglasio je da je Fond za dobru upravu britanske vlade donirao 2,1 milion evra dodatnih sedstava za digitalnu transformaciju u različitim oblastima, kao što su strategija razvoja e-uprave, razvoj infrastrukture e-uprave, nove elektronske usluge za građane, privredu i državu.

Jovanović je rekao i da je prva konkretna aktivnost, finansirana iz podrške Fonda za dobru upravu, nabavka konsultantskih usluga za startegiju razvoja i koncept sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da je ovom donacijom od 2,1 milion evra, kao i ostalim donacijama koje je ta zemlja dala za unapređenje e-uprave Srbiji ukupne vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska vlada postaje najveći međunarodni donator u oblasti e-uprave u Srbiji.

Naveo je da je Britanija spremna da podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima, u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U planu izgradnja velikog Data centra u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2018

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom...Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je danas ugostio britanskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.