Dežer: Čitav region na konferenciji u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Čitav region na konferenciji u Sarajevu

BEOGRAD, NOVI SAD - EU želi da svi njeni partneri u regionu učestvuju na regionalnoj konferenciji u Sarajevu jer je ideja tog skupa da se pošalje poruka EU da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Takođe moramo da razmotrimo šta je urađeno do sada u svim državama za poslednjih 10 godina, od konferencije u Zagrebu 2000. godine, a takođe moramo da vidimo kako treba ići dalje", rekao je Dežer agenciji Beta u beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Medija centru.

On je naglasio da je zbog svega toga važno da u Sarajevu budu za stolom sve zemlje iz regiona.

Govoreći o mogućim posledicama krize u Grčkoj po Srbiju, Dežer je kazao da je vlast u Srbiji "postupila veoma mudro" time što je za Međunarodnim monetarnim fondom ranije sklopila stend baj aranžman kojim je dobila gotovo 300 miliona evra.

"To je stabilizovalo situaciju ovde u Srbiji. To je urađeno još prošle godine. Istovremeno taj potez je pružio sigurnost svim stranim bankama koje rade u Srbiji, tako da je omogućen nastavak kreditiranja za privredu", rekao je Dežer.

Dežer je naglasio da je to bio "pametan potez" koji je stabilizovao situaciju.

"Vidimo da je sada ovde, kao i u regionu, situacija uglavnom stabilna. Naravno da moramo da izbegnemo mogućnost da se teškoće iz Grčke prošire na druge. Ono što je važno je da države iz toga izvuku pouke, što znači da na vreme preduzmi neophodne reforme umesto da čekaju da se nešto dogodi na tržištu pa da onda sprovode reforme", kazao je Dežer.

Predsednici iz regiona krajem maja u Sarajevu

Predsednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, učestvovaće na svečanoj sesiji koalicije nevladinih organizacija 29. maja u Sarajevu, najavio je danas kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov.

U toku je usaglašavanje zajedničke deklaracije koju će šefovi država proglasiti na završetku svečane sesije, rekao je Popov agenciji Beta.

Objasnio je da Igmanska inicijativa 29. maja u Sarajevu obeležava 10 godina postojanja i izrazio veliko zadovoljstvo što će tom skupu prisustvovati i predsednici Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović, kao i članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Popov je rekao da će sesija biti i prilika da se, "posle nekoliko dobrih događaja u regionu", ubrza proces normalizacije odnosa zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Naveo je da će na skupu biti predstavljena i studija o bilansu bilateralnih odnosa tokom proteklih 10 godina, u kojoj će posebno biti naglašeni osnovni problemi između četiri zemlje.

Igmanska inicijativa okuplja više od stotinu nevladinih organizacija iz regiona koje se zalažu za normalizaciju odnosa između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Koalicija je dobila ime u znak sećanja na proleće 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, nakon 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizovani tunel, ušla u Sarajevo, koje je bilo opsednuto od strane Vojske Republike Srpske.

Na taj način, oni su želeli da iskažu svoju solidarnost sa građanima opkoljenog grada i to javno izrazili i na sednici Skupštine Srpskog građanskog veća iz Sarajeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.