Devojčice 40 odsto više vremena provode u kućnim poslovima od dečaka

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčice 40 odsto više vremena provode u kućnim poslovima od dečaka

Devojčice provode 40 odsto više vremena u obavljanju neplaćenih kućnih poslova od dečaka, navodi se u izveštaju Fonda UN za decu (Unicef), prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC). Vremenska razlika u obavljanju tih poslova između dečaka i devojčica dnevno se povećala na 160 miliona sati.

U svetu dve od tri devojčice kuvaju i čiste kuću, a skoro polovina je zadužena da obezbedi vodu i drvo za ogrev.

U izveštaju se navodi da one obavljaju i "manje vidljive" kućne poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poput brige o deci i starijima.

Devojčice koje imaju između pet i devet godina provode 30 odsto više vremena u obavljanju poslova u domaćinstvu od dečaka, a u kasnijem uzrastu za 50 odsto više.

Unicef navodi i da neki poslovi poput skupljanja drva izlažu devojčice opasnosti od seksualnog nasilja.

U Somaliji devojčice uzrasta od 10 do 14 godina 26 sati nedeljno rade po kući, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Velika razlika između dečaka i devojčica u tom smislu beleži se i u Burkini Faso i Jemenu.

Izveštaj sadrži podatke o nasilju, stupanju dece u brak i obrazovanju, a Unicef ga je objavio uoči Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devojčice rade kućne poslove 40 % više nego dečaci

Izvor: B92, 07.Okt.2016

Devojčice provode 40 odsto više vremena u obavljanju neplaćenih kućnih poslova od dečaka, navodi se u izveštaju Fonda UN za decu (Unicef), prenosi BBC...Dve od tri devojčice u svetu kuvaju i čiste kuću, a skoro polovina je zadužena da obezbedi vodu i drvo za ogrev. U izveštaju se navodi da...

Nastavak na B92...

Devojčice više vremena provode na kućnim poslovima od dečaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2016, 08:50

Devojčice provode 40 odsto više vremena u obavljanju neplaćenih kućnih poslova od dečaka, navodi se u izveštaju Fonda UN za decu (Unicef), prenosi Bi-Bi-Si (BBC)...Vremenska razlika u obavljanju tih poslova između dečaka i devojčica dnevno se povećala na 160 miliona sati...U svetu dve od tri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.