Devojčica oslepela čekajući lek

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica oslepela čekajući lek

Beograd -- Više od 600 pacijenata već mesecima ne prima biološku terapiju. Udruženja bolesnika upozoravaju da je ugroženo zdravlje pacijenata jer RFZO kasni sa nabavkom.

Među bolesnicima koji čekaju na terapiju jeste i desetogodišnja A. A., koja boluje od reumatoidnog artritisa, a lek ne prima od januara.

Devojčica je već izgubila vid na jednom oku, imala je operaciju, a sada će morati da je ponovi, jer se katarakta opet pojavila.

"Polovinom januara primila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poslednju dozu humire", očajna je Rada Mihajlović, majka A. A., koja mora iz donacija da nabavlja lek, jer o trošku države primaju samo deca starija od 13 godina.

"Već četiri godine lek dobija od farmaceutske kuće. Nadala sam se da će ući u normalnu proceduru dobijanja leka, preko RFZO, i zbog toga nisam tražila dalju donaciju. Sad se ništa ne dešava, a ona je bez terapije. Ostaje mi da opet tražim lek koji košta 1.190 evra", ističe ona.

Bolesnici sa reumatoidnim artritisom i pacijenti koji boluju od zapaljenskih bolesti creva, samo su neki od ljudi koji zavise od biološke terapije, jer jedino uz nju mogu normalno da žive. Stručnjaci kažu da je dovoljno samo nekoliko nedelja da se pacijentima pogorša stanje ukoliko izostane uzimanje leka.

Ove medikamente do skoro su nabavljale zdravstvene ustanove, ali je RFZO doneo odluku da se sprovede centralizovani tender, gde će biti pozvani svi proizvođači.

"Imamo obećanje direktora Fonda da će biološka terapija biti nabavljena po hitnom postupku. I to za najviše nedelju dana. Kako je rekao, biološka terapija će sada biti nabavljena za one koji je već primaju, a u planu je i da se proširi lista sa novim bolesnicima", kaže dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti.

U RFZO kažu da je postupak javne nabavke za biološku terapiju u toku i da se ugovori uskoro očekuju.

"Prošle godine, pored postojećih lekova embrela, remikejda i mabtere, RFZO je proširio pozitivnu listu i sa humirom i aktembrom. Što se tiče humire, ona se nalazi na listi lekova, ali za decu uzrasta od 13 godina, zato što je za taj uzrast proizvođač i registrovao lek u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. U međuvremenu, proizvođač je predao za promenu dozvole za lek, kako bi ga primala i deca od četiri godine", objašnjava Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.

Dotle, deca, a i odrasli su bez leka. I nije isključeno da doživi sudbinu citostatika čija nabavka kasni jer niko neće da se javi na tender za lek čija je cena tako niska.

Ugroženo zdravlje i crevnih bolesnika

Nije lako ni pacijentima koji boluju od zapaljenskih bolesti creva. Iz njihovog udruženja apeluju da je pogoršano zdravlje oko 20 odsto obolelih koji se leče biološkom terapijom, ali i onih koji čekaju na početak ovog lečenja.

"Adekvatna zamena ne postoji, a zbog specifičnosti bolesti prekid dovodi do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja", upozoravaju iz Udruženja obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nestašica: Devojčica oslepela čekajući lek

Izvor: S media, 05.Mar.2012

Više od 600 pacijenata u Srbiji već mesecima ne prima biološku terapiju. Udruženja bolesnika koji koriste ove lekove upozoravaju da je ugroženo zdravlje pacijenata, jer RFZO kasni sa njihovom nabavkom...Među bolesnicima koji čekaju na terapiju jeste i desetogodišnja A. A., koja boluje od reumatoidnog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.