Devet miliona evra za pomoć izbeglicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet miliona evra za pomoć izbeglicama

BEOGRAD - Program "Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji" prvi je program te vrste finansiran iz fondova EU za predpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od devet miliona evra i za cilj ima pružanje podrške izbeglicama u ostvarivanju trajnih rešenja i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras naglasio je da će EU do 2010. godine uložiti još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 26 miliona evra za dalju pomoć izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji.

Građevinski materijal i montažne kuće

EU je u okviru "Kards" programa u poslednjih pet godina izdvojila 26,5 miliona evra za razvoj održivih rešenja problema izbegličke i raseljeničke populacije u Srbiji, a sa ovih poslednih devet miliona evra, to iznosi ukupno 35,5 miliona evra za pomoć toj populaciji, precizirao je Ljoveras.

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Lenart Kocalajnen objasnio je da će u okviru tog programa biti dodeljeno 370 paketa građevinskog materijala, isporučene i montirane 74 montažne kuće, a biće izgrađeno i dodeljeno i 256 stambenih jedinica u zaštićenim uslovima.

Program predviđa i dohodovne aktivnosti namenjene izbeglim i interno raseljenim licima i određenom broju socijalno najugroženijih porodica za unapređenje životnih uslova kroz isporuku 473 paketa za pokretanje ili proširivanje poslovnih i poljoprivrednih aktivnosti, dodao je Kocalajnen.

On je istakao da će na taj način ukupno oko 1.000 porodica dobiti mogućnost da žive nezavisno, ne samo dobijanjem "krova nad glavom", već i ostvarivanjem ekonomske održivosti.

Pomoćnik Komesara za izbeglice Srbije Danijela Popović-Roko kazala je da u Srbiji trenutno ima oko 97.000 izbeglica i oko 210.000 interno raseljenih lica, ističući da izbeglička kriza u Srbiji traje više od 17 godina.

Narednih 20 meseci u 50 opština Srbije

U Srbiji ima ukupno 74 centra za kolektivni smeštaj izbeglih i raseljenih lica, od čega 17 na Kosovu i Metohiji, podsetila je ona i dodala da program "Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji" obezbeđuje značajna sredstva za trajno stambeno rešavanje i ekonomsko osnaživanje izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji.

Program "Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji" biće realizovan u narednih 18 do 20 meseci u oko 50 opština Srbije, a institucija-korisnik ovog programa je Komesarijat za izbeglice.

Program, u saradnji sa Komesarijatom, realizuju sledeće humanitarne agencije i partneri - Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Danski savet za izbeglice (DRC), Evropska perspektiva, Intersos, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNHCR.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Devet miliona evra za izbeglice

Izvor: B92, 24.Jun.2009

Beograd -- Evropska unija daće devet miliona evra za sprovođenje programa podrške izbeglima i interno raseljenima u Srbiji...Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras ocenio je da tim važnim programom, naročito u vreme ekonomske krize, EU pokazuje rešenost da pomogne izbeglicama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.