Devenport: Sloboda govora kao evropska ulaznica

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2014, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Sloboda govora kao evropska ulaznica

EVROPSKA unija staće uvek na stranu slobode izražavanja, jer je to temelj na kojem počiva ne samo EU, već svaki demokratski poredak. Naš cilj je da se za nju borimo, a odgovornost snose i Vlada Srbije, mediji, onlajn eksperti i blogeri, rekao je Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji na skupu „Blog open-klous“. - Zemlja koja teži da uđe u evropsku porodicu ne samo da ne sme da vrši pritisak na slobodu govora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << već mora za nju da obezbedi prostor. S druge strane, dobronamerni blogeri i ostali korisnici društvenih mreža moraju odgovorno da iskoriste svoje naloge. Ne sme se dozvoliti da internet bude platforma za govor mržnje - naglasio je Devenport. Prema njegovim rečima, u Srbiji su vidljiva tri fenomena:autocenzura, obaranje sajtova i pozivanje pojedinaca na informativne razgovore zbog komentara na društvenim mrežama. Majkl Kirbi, ambasador SAD, istakao je da vlada njegove zemlje zastupa generalan stav da internet mora da bude otvoren i da je sloboda govora apsolutna i neograničena: - Na internetu mogu da se dele i ona mišljenja sa kojima se veliki deo građana ne slaže. Ohrabrio bih blogere da kažu šta misle, ali i da budu razumni i odgovorni. Imate podršku SAD da slobodno iskažete svoje mišljenje, a mi ćemo biti tu da vas zaštitimo i u Srbiji i u svetu. Deniz Jaziđi iz bečke kancelarije OEBS-a poručila je da je obaveza svake vlade da garantuje slobodu medija, i podsetila na privođenja novinara i korisnika društvenih mreža u poslednje dve nedelje, nakon katastrofalnih poplava. - Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja mišljenja na internetu ili van njega za nas je neprihvatljivo. To ima efekat zastrašivanja, rađa atmosferu straha i uzrokuje autocenzuru, gde se stišavaju kritički glasovi - kaže Jaziđi. OEBS je pozitivno ocenio podizanje optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije i formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ambasadori Majkl Devenport i Majkl Kirbi na panelu “BlogOpen-BlogClosed”: Ima li cenzure u Srbiji?!

Izvor: Svet, 11.Jun.2014, 10:27

- Evropska unija će uvek stati na stranu slobode izražavanja, koja je temelj naše zajednice i jedan od ključnih uslova za učlanjenje u evropsku porodicu. Sa druge strane, moramo se podsetiti da sloboda govora nikad nije zagarantovana i za nju se morate boriti – rekao je okupljenim blogerima Majkl...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.