Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detektiv koji pronalazi multimilionska djela

AMSTERDAM - Dva važna umjetnička djela, vrijedna više miliona dolara, ukradena su prije sedam godina iz jednog holandskog muzeja. Djela su pronađena prošle sedmice, a pronašao ih je čovjek koji je tokom godina stekao reputaciju Indijane Džons svijeta umjetnina.

Mnogi ga nazivaju superdetektiv ili umjetnički detektiv, ali Artur Brand je čovjek koji uvijek istraje u svojoj misiji. Posljednje slike koje je spasio bila su djela Salvadora Dalija i poljske umjetnice Tamare de >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Lempicke, za koje se vjerovalo da su nestala i uništena zauvijek.

Međutim, Brand je punih devet mjeseci pregovarao sa dvije različite kriminalne bande, koje su držale ova djela, čija je vrijednost procijenjena na 6,5 miliona funti. Brand je uspio da ih vrati. Ipak, ovo svakako nije njegov najveći uspjeh. Naime, prošle godine je uspio da pronađe dvije bronzane skulpture konja, koje je naručio lično Adolf Hitler, a za koje se vjerovalo da su uništene tokom Drugog svjetskog rata.

Bili su to radovi skulptora Jozefa Toraka i ovi konji su ukrašavali ulaz u Hitlerovu zgradu Rajhstaga. Iako se vjerovalo da su nestali u bombardovanju prije 70 godina, ispostavilo se da su, ipak, sačuvani.

Posao detektiva svakako nije Brandov posao - on se nalazi na čelu kompanije koja savjetuje kolekcionare o porijeklu umjetničkih djela. Dakle, uz priličan broj dokaza (koristeći vojne kontakte, satelitske snimke, te njemačku arhivu) on je shvatio da su konji koji su prošle godine bili ponuđeni na prodaju zaista originalni, Torakovi konji. Onda je on izmislio identitet bogatog kolekcionara iz Dalasa, kako se predstavio i prijavio ovaj slučaj njemačkoj policiji, koja je svakako istraživala nekoliko slučajeva šverca umjetnina. Konje su pronašli u jednom skladištu ukradenih umjetnina u banji Bad Duerkhajm.

"Posao moje kompanije jeste da savjetujemo kolekcionare i upozorimo ih na eventualne falsifikate. Dakle, to je 70 odsto mog posla. Ostatak vremena radim na pronalasku umjetnina koje su pripadale jevrejskim porodicama, a koje su pokrali nacisti. Ipak, nekad tokom rada uspijemo naići na ukradene slike i to je upravo ono što smo uradili prošle sedmice", kaže Brand.

Ovim poslom se počeo baviti 2002. godine. Inače, i sam je bio kolekcionar, i nekoliko puta mu se desilo da je kupio kopiju nekog djela. Tada se udružio sa Mihelom van Rijnom, holandskim švercerom umjetnina, koji je kasnije počeo raditi za policiju kao doušnik. Kako mu se Brand svidio, Van Rijn je odlučio da mu proslijedi sve informacije o porijeklu umjetničkih djela, koje je on sticao godinama. Tako je Brand odmah krenuo sa samog vrha. On vjeruje da je i danas čak 30 odsto umjetnina koje se zvanično prodaju na aukcijama zapravo falsifikat.

Pronalaženje ukradenih umjetnina je veoma komplikovan posao...

"Svega pet odsto ukradenih djela bude pronađeno", kaže Brand i dodaje: "Veoma je teško ući u trag jer ako lopovi shvate da policija vodi istragu, oni će uništiti djelo, dakle uništiće dokaze. Ipak, najvažnije je uhvatiti lopove, kako biste ih zaustavili. Takođe, kada neka slika bude ukradena, to se momentalno proširi među svim kolekcionarima. Bude i primjera da osoba koja je u posjedu neke umjetnine uopšte ne zna da je riječ o ukradenom djelu jer za godinu-dvije to djelo 'prođe nekoliko ruku' i zaista je teško ući u trag da li je neko od tih vlasnika zapravo ukrao sliku", kaže Brand.

Primjera radi, Dali i Lempicka su promijenili čak 10 vlasnika od 2009. godine, kada su ukradeni, do danas. Postavlja se pitanje kako je Brand uspio da im uđe u trag. Kao prvo, kriminalne bande ne žele umjetnine, one žele samo novac. Takođe, ako jedna banda duguje drugoj bandi novac, onda se dešava da dugove prelamaju upravo umjetninama. Upravo prelamanjem dugova ove dvije slike su kružile i prošle najmanje "deset ruku". Onda se Brandu javio jedan doušnik koji je rekao: "U redu, daćemo ti slike, ako ne budeš postavljao pitanja i ako za nas ne bude nikakvih posljedica".

"Ti kriminalci kradu umjetnička djela jer su to gledali u filmovima o Džejmsu Bondu i misle da će bogati kolekcionari kupiti ukradene slike. Ali, to više nije tako, to više niko neće uraditi", kaže Brand, dodajući da nerijetko umjetnine znaju ukrasti i organizacije poput IRA, ali i mafije, jer na taj način žele da ucjenjuju vlasti. (Independent)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.