Dete je bilo na pregledu, pa unelo morbile u Zvečansku

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dete je bilo na pregledu, pa unelo morbile u Zvečansku"

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je za B92.net da je situacija u toj ustanovi pod kontrolom, po pitanju epidemije morbila.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je sedmoro radnika i dece iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine obolelo od malih boginja.

Milačić je u razgovoru za naš portal najpre rekao da “nam je ova tema naročito interesantna kada nam je prazna programska šema“, istakavši potom da je “informacija o pojavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << morbila u Zvečanskoj – stara“.

“Početkom decembra je jedno dete, koje je kod nas u smeštaju, a bilo je na kontrolnom pregledu u jednoj dečjoj klinici, unelo morbile ovde, a kod nas su smeštena deca sa smetnjama u razvoju, koja kontraindikativno ne smeju da primaju vakcinu“, naveo je Milačić.

On je dodao da su zbog toga i druga deca dobila morbile.

“Na osnovu toga smo intervenisali u Zavodu za zaštitu zdravlja i preduzeli smo epidemiološke mere kojih smo se držali. Određeni broj dece je dobio morbile, ali se zaustavilo dalje širenje i već desetak dana nemamo nijedan slučaj. Bilo je slučajeva kod dece i kod dela radnika koji nisu vakcinisani. Još dvoje, troje dece su u delu priče “do tri nedelje od oboljenja se smatra da se morbile mogu preneti nekom drugom. Čekamo da prođe još desetak dana da kažemo da morbile uopšte ne postoje kod nas“, dodao je Milačić.

Prema njegovim rečima, situacija je stabilna i pod kontrolom, iako su rizici veliki jer u Zvečanskoj borave deca sa teškim i težim smetnjama koja spadaju u najrizičniju grupu.

“Na svu sreću, nijedno dete nije imalo ozbiljnije komplikacije“, zaključio je Milačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OD MALIH BOGINJA oboleli deca i zaposleni u Zvečanskoj, oglasio se i direktor Centra

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2018

Milačić je naveo da je situacija pod kontrolom..Male boginje proširile su se i u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, a iz Ministarstva zdravlja tvrde da je u ovom centru trenutno sedmoro radnika i troje dece obolelih od malih boginja...Pročitajte i:..- Centar u Zvečanskoj, Ministarstvo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.