„Desimir Tošić” Ivačkoviću i Petroviću

Izvor: Politika, 26.Feb.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Desimir Tošić” Ivačkoviću i Petroviću

Nagradu „Desimir Tošić” za 2013. godinu, koju dodeljuje JP „Službeni glasnik”, dobili su: Ivan Ivačković za knjigu „Kako smo propevali”, koju je objavila „Laguna”, u kategoriji najbolja knjiga iz oblasti publicistike, i Dragoljub Petrović, u kategoriji najbolja kolumna, feljton ili serija tekstova. Nagrade je uručio Nikola Vujčić, izvršni direktor – urednik izdanja knjiga i časopisa „Službenog glasnika”.

Kao i prethodne godine, odluku o dobitnicima doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je žiri u sastavu: Dušan Pavlović (predsednik), Vladimir Vuletić i Petar Lazić. Nagrade su dodeljene tajnim glasanjem. Dragoljub Petrović je dobio sva tri glasa, a koliko je glasova dobio Ivan Ivačković ostalo je nejasno, jer članovi žirija o tome nisu hteli da se izjasne.

U najužem izboru je bila i knjiga „Zvezde supermarket kulture” Maje Vukadinović, koju je objavio „Klio”, a u užem izboru i knjige „Kako smo izgubili Našu Borbu” Mijata Lakićevića i Dimitrija Boarova, „Dva srca Gorana Milašinovića” Miloša Jevtića i „Bestragovo” Mihaila Medenice.

U svom slovu, Ivan Ivačković je rekao da je želeo da ispriča priču o zemlji koje nema, ali kroz njenu muziku, koja više od bilo koje umetnosti hvata duh vremena. Ona je neodvojiva od ambijenta u kojem nastaje. Reč je o nostalgičnoj, sentimentalnoj, ali ne i patetičnoj knjizi.

Žiri se saglasio, istakao je Vladimir Vuletić, da su kolumne Dragoljuba Petrovića, pre svega, veoma duhovite i zabavne. U svojim kolumnama Petrović se ruga nedoslednosti, prevrtljivosti, nadmenosti, gluposti, poltronstvu i svemu što pojedinci, zaneseni slavom i veličinom, čine kako bi prikrili svoje namere i slabosti. On to čini na način koji ne vređa glavne aktere njegovih kolumni, niti ostavlja gorčinu u ustima čitalaca. Pre bi se moglo reći da njegove kolumne obogaćuju i bodre čitaoce svojom vedrinom, a one koji su na udaru kritike obavezuje da se zamisle nad svojim postupcima.

U najužem izboru za nagradu „Desimir Tošić” u kategoriji za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova objavljenih u 2013, bili su i tekstovi Cvijetina Milivojevića.

Za najbolju knjigu objavljenu u 2013. godini iz oblasti publicistike JP „Službeni glasnik” dodeljuje novčanu nagradu, a za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova koji su objavljeni u štampanim ili elektronskim medijima u 2013, nagrada je štampanje knjige autora nagrađenih tekstova u izdanju JP „Službeni glasnik”.

U Klubu–knjižari–galeriji „Glasnik”, predstavljena je i knjiga „Taoci politike 2003–2013” Slaviše Orlovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolju kolumnu. Orlovićeve kolumne, naglasio je Petar Lazić, izdvojile su se, kako analitičnošću tako i kritičkim odnosom prema aktuelnim društvenim događajima i pojavama. Uprkos tome što veoma često koristi ironiju i sarkazam, autor nikada nije zajedljiv i trudi se da razume i one ličnosti čije postupke ne opravdava, kao i one pojave i fenomene o kojima ima negativan stav.

Nagrada „Desimir Tošić” dodeljuju se od 2008. godine.

Z. R.

objavljeno: 26.02.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Draži Petroviću „Desimir Tošić“

Izvor: Danas, 26.Feb.2014

Novinaru i kolumnisti Danasa Dragoljubu Petroviću pripala je nagrada „Desimir Tošić“ u kategoriji za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova objavljenih u 2013. godini, koju dodeljuje JP Službeni glasnik. Iz oblasti publicistike nagradu je dobio Ivan Ivačković za knjigu „Kako smo propevali“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.