Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće

Izvor: B92, 16.Jan.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće

Zbog ekstremno niskih temperatura koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, desetine flamingosa na Solani su ostale zarobljene u ledu i uginule, objavile su podgoričke "Vijesti".

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopštio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno delovale i na desetine pataka i šljukarica, koje su doživele sličnu sudbinu kao flamingosi.

"Od posledica hladnoća su stradale pretežno mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronašla utočište na nezaleđenim delovima Solane, na reci Bojani, kao i u područjima u regionu sa višim temperaturama", istakli su iz CZIP.

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posetioci tog područja, zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom sveta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posetioca na Solani u prethodnih nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Desetine flamingosa uginulo od hladnoće u Ulcinju

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2017, 09:27

Zbog ekstremno niskih temperatura koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, desetine flamingosa na Solani su ostale zarobljene u ledu i uginule, objavile su podgoričke "Vijesti"...Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopštio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno delovale i na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.