Deset odsto vozača ignoriše pružne rampe. A kazne su...

Izvor: Mondo, 16.Jan.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset odsto vozača ignoriše pružne rampe. A kazne su...

Istraživanje je pokazalo da se vozači namerno dovode u opasnost zbog dugog perioda čekanja do prolaska voza, žurbe, nestrpljenja…

Foto: Tanjug nesreća

Svaki deseti vozač odlučio se da pređe preko pružnog prelaza kada su branici ili polubranici bili spušteni, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje o uticaju ljudskog faktora na nastanak saobraćajnih nezgoda na prelazima puta preko pruge na teritoriji Beograda.

Predstavnici Saobraćajnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << fakuletat koji su učestvovali u izradi studije naveli su da je od 1.120 vozila deset odsto njih prešlo prugu iako je rampa bila spuštena.

Kao neki od razloga rizičnog ponašanja vozača istraživanje je pokazalo dug period čekanja do prolaska voza, žurbu, nestrpljenje...

Preporuka istraživanja je da je neophodno dopuniti nastavni plan i program auto škola o načinu funkcionisanja pružnih prelaza, o opasnim situacijama koje se mogu pojaviti na prelazima, kao i o primerima karakterističnih saobraćajnih nezgoda.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović osvrnuo se na studiju realizovanu 2015. godine navodeći da je ona pokazala da su za preko 90 odsto nezgoda na pružnim prelazima bili odgovorni vozači.

"Istraživanje je pokazalo da mladi vozači nemaju dovoljno znanja o funkcionisanju pružnih prelaza i potencijalnim situacijama na njima", ocenio je Rafailović i kazao da u Beogradu postoji 120 pružnih prelaza.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je važno podići kulturu u saobraćaju na viši nivo, posebno kada se radi o pružnim prelazima.

"Mi verujemo da će ova brošura pomoći da se vozači izbore sa situacijama na pružnim prelazima, posebno mladi vozači", rekao je Vesić i kazao da će izrađena brošura biti podeljena auto školama.

Vesić je kazao da je grad finansirao četiri studije koje se odnose na oblast bezbednosti u saobraćaju.

"Cilj je da se obrati više pažnje na bezbednost u zonama škola", kazao je Vesić i naveo da u prilog tome govori da je broj stradale dece sve manji.

On je naveo da će se i ove godine nastaviti s takvim projektima, kao i da postoji poseban fond za tu oblast.

Kazne

Zakon o bezbednosti saobraćaja propisane su kazne za prelazak pruge automobilom kada je to zabranjeno. U slučaju da vozač nije izazvao saobraćajnu nezgodu, kazna iznosi između 15.000 i 30.000 ili zatvor do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke na najmanje tri meseca. U slučaju bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, kazna se povećava i iznosi – 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, devet kaznenih bodova i oduzimanje dozvole na najmanje pet meseci.

Podsećamo da se krajem godine desila tragična saobraćajna nesreća kada je na autobus, koji je prelazio prugu, naleteo voz. Tom prilikom poginulo je petoro, a 30 putnika je povređeno.

UPOZORENJE! UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE:

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.