Deset igara koje su promenile svet

Izvor: Mondo, 17.Jun.2013, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset igara koje su promenile svet

Hiljade i hiljade igara pojavi se svake godine za desetine različitih platformi, ali samo nekoliko je napravilo prekretnicu u gejming industriji.

Neka prava dama među herojima igara otvori priču: Lara Kroft! Foto: Tomb Raider Press.

Industrija video igara godišnje vrti veći budžet od Holivuda, ali samo neke igre uspele su da dobiju naziv klasika. MONDO vam donosi spisak igara koje morate odigrati pre nego što vam refleksi oslabe! Ovo nisu trenutno najpopularnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << igre, ali su najorignalnije, najprodavanije i igre na koje su se druge oslanjale ili se i danas oslanjaju u svom načinu izvođenja i/ili priči.

Pong

Atari Incorporated objavio je 1972. godine PONG igru, koja je postala prva igra na svetu koja se “primila” kod miliona igrača. Najjednostavnija grafika i dva igrača, jedan preko puta drugog. Igrači kontrolišu dve crtice, kojim treba da pošalju loptu (još jednu crticu) u nebranjeni deo protivničkog terena.

Tetris

Aleksej Pažintov izmislio je jednu od najpopularnijih igara ikada još 1984. godine, a sva prava na njenu distribuciju i zaradu imao je Sovjetski Savez, za koji je Pažintov i izradio igru. U prvih nekoliko godina Tetris se igrao samo u Rusiji i Istočnoj Evropi, a kada je doživeo svetsku slavu (1996) Pažintov je osnovao The Tetris Company, koja ima sedište u Americi i raspolaže prvima na njega. Slaganje blokova i uništavanje redova kockica postalo je ultrapopularno kada je Tetris oživeo na jednostavnim ručnim konzolama, sa monohromatskim displejom, koje su i danas u prodaji. Tetris svoju popularnost duguje i mobilnim telefonima, na kojima je bio jedna od glavnih igara u vreme monohromatskih ekrana, znači sve do 2002. godine.

Pac-Man

Glavata žuta fleka koja proždire kuglice i danas zabavlja milione igrača širom sveta, a tokom vremena pojavila se u više 2D i 3D žanrova. Pac-Man lik je vremenom evoluirao iz žute fleke u žutog čovečuljka, ali bez većeg uspeha, pa su poslednji Pac-Man naslovi ponovo vraćeni u prepoznatljivo 2D okruženje. Pac-Man igru razvila je japanska kompanija Namco 1980. godine, koja je aktivna i danas. Pac-Man je bio najpopularniji u vreme igranja aparata, kada je do 1990. godine samo u Americi doneo Namco kompaniji prihod od dve i po milijarde dolara u metalnim kovanicama, koje su se koristile umesto žetona! Pac-Man lik se proslavio u više od 30 različitih igara, a svetski rekord u klasičnoj igri drži Amerikanac Bili Mičel, sa Floride, koji je igru završio sa 3,333,360 poena! Igranje je trajalo više od šest sati.

Space Invaders (Komarci)

Sega klonovi tokom devedesetih godina u Srbiju su dolazili sa Space Invaders igrom, ali malo ko zna da je tu igru, za japansku Taito kompaniju, dizajnirao i oživeo Tomohiro Nišikado davne 1978. godine. Svemirski brod smešten ispod gomile suparnika, koji zaista jesu podsećali na neke leteće insekte, trebalo je da preživi napade i očisti celu tablu. Koliko samo neprospavanih noći nam je igra donela…

Mortal Kombat 2

Iako je originalni naslov na aparatima i konzolama bio vrlo popularan, igra je “eksplodirala” dolaskom drugog nastavka, a kao jedna od najboljih tabačina se ustoličila trećim. Ed Bun i Džon Tobias prvo su radili na igri u kojoj je Žan Klod Van Dam bio glavni lik, ali kada je ideja propala Midway Games je napravio Mortal Kombat. Fataliti, magije, potezi i nadljudske moći takmičara očarale su milione igrača na aparatima, pa je gra igra kasnije preneta i na izuzetno popularne konzole. Originalno objavljena 1992. godine igra je imala tri 2D nastavka i još dva, koja su bila sublimat prve tri, a onda je počela 3D era koju Mortal Kombat nije podneo baš najbolje. Midway Games je bankrotirao, pa je stoga danas Mortal Kombat deo Warner Bros kompanije. Igru su pratila dva akciona filma, animirana i igrana serija i animirani film.

Tomb Raider

Žena aristokratskog porekla, izuzetnih akrobatskih sposobnosti i atraktivnog izgleda zagospodarila je konzolama i kompjuterima još 1996. godine, a danas je zvanično, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najpoznatiji virtuelni lik u istoriji video igara. Tokom sedamnaest godina svojih avantura Lara je proputovala ceo svet, od Mesečevog hrama u Atini do Kineskog zida i podzemnih puteva Maja u Novom Meksiku. Pojavila se u desetak video igara, a nakon The Angel of Darkness naslova, koji ju je upropastio, Lara je vrećena na staze slave sa naslovima Tomb Raider: Legend i Anniversary. Laru Kroft je veoma uspešno na filmu oživela Anđelina Džoli, a dva nastavka Tomb Raidera i zvanično su još uvek #1 filmovi do sada u kojima je glavnu ulogu glumila ženska osoba. Ženski Indijana Džons, nakon izuzetnog uspeha sa novom igrom Tomb Raider, koja je ocenjena sa samo za 18 i iznad možda zaigra i u trećem filmu. Tajna popularnosti gospođice Kroft? Taba muškarce kao da je muško. Ume s oružjem. Seksi je. Priča smo kad mora.

Legend of Zelda

Japanci Šigeru Mijamoto i Takaši Tezuka kreirali su avanturističku igru sa dodacima akcije i rešavanja zagonetki za Nintendo još 1986. godine. Do danas igra je izdata u 16 naslova, koji su se prodali u 69 miliona kopija. Uspeh je utoliko veći, ako se zna da se Zelda serijal pojavljuje samo na Nintendo konzolama još od objavljivanja prve igre. Link, glavni lik u igri, mora da pronađe i spasi princezu Zeldu i usput spasi svet od uništenja. Klasična priča ispričana na simpatičan i igriv način, koji i danas mami milione igrača na Wii, Wii U i 3DS konzolama.

Grand Theft Auto III

Iako su sve igre ovog serijala izuzetno popularne gejming industriju zauvek je promenio upravo GTA 3 i njegovi nastavci. Prva igra u kojoj ste moglu ama baš šta god ste poželeli. Moćna grafika, neverovatna igrivost, adrenalinom nabijene misije i sjajna priča samo su deo reloga zbog kojeg su mame širom sveta mrzele ovu igru. Posebno nakon San Andreas nastavka…Petica obećava još više!

World of Warcraft

Dans ovu igru svakog dana igra preko 11 miliona igrača! Igra koja je kreirala poseban žanr (MMORPG) pronašla je formulu da zadivi i onu publiku koja nikada ne igra igre. WoW je svojevrsni fenomen gejming industrije zbog kojeg igrači ne spavaju, ne jedu i ne idu u WC - toliko su navučeni! Ovo je četvrti nastavak u Warcraft Universe serijalu, koji je debitovao 1994. godine, a izdaje ga Blizzard Entertainment.

Super Mario Bros

Posle ove igre zaista više ništa nije bilo isto. Brkati vodoinstalater spržio je milione džojstika izrabljene od igranja, a Nintendu je i danas najbitniji izvor prihoda. Supe Marija osmislili su Šigeru Mijamoto i

Takaši Tezuka 1985. godine za Nintendo, a mi smo ga najčešće igrali na lažnim Sega Mega Drive 2 konzolama, koje su i danas popularne. Mašrum Kraljevstvo prepuno zamki i prepeka pravi je izazov za Marija, koji od neprijatelja mora da izbavi voljenu princezu Pič. Vremenom su dodati novi likovi, pa sada uz Marija igraju i Luiđi, dinosaurusi i drugi prijatelji. Super Mario pojavio se najpre u Donkey Kong igri 1981. godine, koju je Mijamoto kreirao kako bi spasio japansku kompaniju od propasti. Danas, Super Mario iza sebe ima preko 30 naslova, koji su se prodali u preko 250 miliona primeraka i igru učinili najuspešnijom franšizom na svetu ikada!

Posebna kategorija #1: DOOM i Quake

Ove dve igre svojom grafikom, načinom izvođenja i adrenalinom promenile su pucačine iz prvog lica zauvek. Horor priča, napredni AI i gomila krvavih scena privukle su milione igrača. Na ovim igrama i danas se zasnivaju neke od najpopularnijih naslovi!

Posebna kategorija #2: Fifa i PES

Fudbal, fudbal, fudbal! Svako je od nas selektor - i bukvalno! Obe igre imaju milione fanova, a posebno su aktuelni turniri, koji su sastavni deo svake ozbiljne gejmerske olimpijade, poput WCG-a.

Na lsiti igara koje su promenile način na koji se igramo mogli su se naći i sledeći naslovi:

- Pitfall

- Halo

- Final Fantasy

- Starcraft

- Everquest

- Call of Duty

- Street Fighter

- Resident Evil

- Sonic

- Half-Life

i mnoge druge, ali su ove iznad njih svakako obeležile poslednjih 20 ili 30 godina.

Šta vi kažete, koja je igra ili više njih, promenila svet nabolje?

(Marko Čavić, MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.