Deset automobila s najluđim krilima (FOTO)

Izvor: Mondo, 13.Apr.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset automobila s najluđim "krilima" (FOTO)

Krila i zakrilca ne služe samo bolidima "formule 1" da ih drže prikovane za zemlju, već i nekim "običnijim" četvorotočkašima

"Snaga bez kontrole ne znači ništa" – slogan je jednog poznatog proizvođača guma. Međutim, kada je u pitanju obuzdavanje stotine, pa i više od hiljadu konjskih snaga, pored guma, daleko značajniju ulogu ima aerodinamički paket, odnosno brojna krila i spojleri kojima su opremljeni moderni automobili vrhunskih performansi. Ovo je izbor deset >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (plus tri) automobila koji se ističu baš tim delovima karoserije.

"Meklaren sena"

Nazvan po čuvenom automobilisti, "meklaren sena" je sav u aerodinamici sa gomilom preteranih krilaca oko celog modela. Zadnji krilo je jedno od najvećih u industriji.

"Pagani huajra"

Italijanski proizvođač super-automobila ima u svom portfoliju spektakularni model "huajra BC" koji se odlikuje šestolitarskim AMG V12 motorom koji razvija 750 "konja". Spolja gledano glavna razlika u odnosu na običnu "huajru" je masivni zadnji spojler.

"Honda sivik tajp R"

Pa da nastavimo s preterivanjima… Novi "tajp R" donosi vrhunske performanse, rekorder je Nirburgringa u kategoriji vozila na prednji pogon, ima pola duvačke sekcije simfonijskog orkestra, koji se nalazi ispod seta spojlera kakav nije viđen u dvadesetogodišnjoj istoriji ovog modela. Ljubav ili mržnja, nema sredine kad je ovaj model u pitanju.

"Bentli kontinental supersports"

Bentli, pored luksuza, vodi računa da njihovi modeli imaju vrhunske performanse, ali i da su veoma elegantni. Kod ovog modela elegancija je narušena prilično velikim zadnjim spojlerom (za Bentlijeve standarde), koji ima zadatak da obuzda zadnji kraj modela za W12 motorom koji razvija 700 KS.

"Ford GT"

Nov "ford GT" ima fantastični aerodinamički oblik, koji ga čvrsto drži za zemlju. Ipak, kada to nije dovoljno, iz zadnjeg dela se podiže spojler do visine krova. Ne baš elegantno rešenje, zar ne?

"Kenigseg regera"

Kad imaš 1500 hibridnih konja, glavni je problem kako ih obuzdati. "Regera" je to rešila ogromnim zadnjim krilom, koji je elegantno upakovan u karoseriju kada se ne koristi. Lepše nego kod "forda GT". Inače, ovaj švedski proizvođač je rekao zbogom najbržem automobilu na svetu, "ageri RS" da bi se dodatne posvetio baš proizvodnji "regere".

"Lamborgini huracan performante"

Jedan od omiljenih automobila Miloša Pavlovića, u ovoj verziji može da ide brzinom od preko 325 kilometara na sat. Kako bi bio i tad stabilan, tu je aktivni aerodinamični sistem, kao i prelepi prednji i zadnji spojler. Prava trkačka mašina, koju smete voziti i po ulici.

"Meklaren 720S"

Još jedan "meklaren". Model "720S" je daleko suptilniji od "sene", ali kažu da su mu performanse srednje ime i da može od normalnog vozača da napravi super heroja. Nama se posebno svideo zadnji spojler koji se pojavljuje po potrebi, odnosno pri ludim brzinama, kada "lepi" automobil za asfalt.

"Nisan GT-R nismo"

Ova lista ne bi bila kompletna bez "godzile", "nisana GT-R". Verzija "nismo" je skuplja za više od 50 odsto od običnog modela, ali je luksuznija, ima više karbona, a tu je i predimenzionisani aerodinamički paket.

"Subaru WRX STI tajp RA"

O ovom modelu smo pisali kada je bio u pohodu na Nirburgring. Na papiru je najslabiji i najjeftiniji od ovih deset modela, ali je super zabavan za vožnju, posebno zbog velikih spojlera koji ga čvrsto drže za zemlju.

Pored ovih modela treba pomenuti i nekoliko istorijskih modela:

"Plimut superbird" / "dodž dejtona"

Kako bi mogao da dominiraju NASCAR-om, "plimut superbird" i "dodž dejtona" su dobili "najveće na svetu" zadnje krilo koje je ove modele držalo u krivinama ovalnih staza. Pored trkačkih, napravljene su i ulične verzije sa spojlerima iste veličine. Genijalno, zar ne?

"Mercedes-benc 190E 2.5-16 Evo II"

Jedan od najlepših ikad napravljenih "mercedesa" je 1990. dobio 2,5-litarski motor sa 235 "konja", novo ogibljenje, poboljšane kočnice i, naravno, aerodinamički paket, čije je zadnje krilo, zasenilo i DTM modele.

"Ford eskort kosvort"

Foto: promo/Ford

Za kraj smo ostavili automobil koji je bio rado viđen gost i na našim ulicama. Zadnje krilo je napravljeno za reli šampionat, ali je, na sreću, moglo da se vidi i na uličnim verzijama ovog čuvenog "forda".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.