Dereta: Svi se odriču svoje uloge

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dereta: Svi se odriču svoje uloge

Beograd -- Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa ocenjuje da u Srbiji "kao da se svi odriču svoje uloge u prelomnom događaju za budućnost srpske države i društva".

"Nijedna politička partija nije preuzela vlasništvo nad ovim događajem, naravno ne zbog samog 5. oktobra, već zbog godina koje su od tada protekle", navodi Dereta.

On ocenjuje da političke partije "stidljivo, kao seoske mlade, mrmljaju o svom učešću kao o grehu iz mladosti" i da je to "priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije urađeno sve što je trebalo i što se moglo uraditi".

„Mnogi će s pravom reći da su te nade bile preterane, pomalo naivne, ali to ni na koji način ne amnestira političke elite od nedosledne, neproduktivne, kukavičke politike koja je bila i ostala više okrenuta partijskim i ličnim interesima, a manje građanima i opštem dobru", navodi Dereta.

On kaže da je u „velikoj meri tačno" da su reforme zaustavljene ubistvom premijera Zorana Đinđića, ali da to „na spisak neobavljenih poslova zapravo dodaje nesposobnost i nespremnost delova tadašnje vlasti da ga sačuva i izbegavanje svih dosadašnjih vlada da se ispita i utvrdi ko je iz političkih struktura naručio i podržao atentat".

„U opštem ćutanju najglasnija o Petom oktobru je opozicija koja, upornim ponavljanjem da je bila reč o puču, nasilju, spaljivanju skupštine, pokušava da napiše i nametne svoju verziju istorije koja je oslobađa svake odgovornosti za decenijsko razaranje Srbije i regiona", ocenjuje Dereta u listu "Danas" i dodaje da je „čudno i žalosno što taj politički falsifikat ne nailazi na uverljiv odgovor čak ni od civilnog društva koje nedovoljno podseća na svoju ulogu u motivisanja građana da kroz izborni proces, dakle demokratski i bez nasilja, donese promene u Srbiju".

On ocenjuje da se 5. oktobra nije dogodila revolucija jer smo „bili isuviše fokusirani na jednu osobu, na Miloševića, a ne na njegovu politiku i sistem koji ju je podržavao".

„Pri tom smo čuvarima te politike dozvolili da kidnapuju ceo događaj i da Koštunicu proglase samostalnim pobednikom nad Miloševićem, iako je on bio samo nužan, a pokazalo se i pogrešan izbor za kandidata udružene opozicije", navodi Dereta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.