Deo studenata Filozofskog fakulteta protiv blokade

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo studenata Filozofskog fakulteta protiv blokade

Studenti Filozofskog fakulteta, koji ne podržavaju blokadu fakulteta, izrazili su sumnju u legitimitet ponovnog blokiranja fakulteta.

U saopštenju koji su potpisali "studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji traže normalizaciju nastave", navode da je za blokadu fakulteta uspostavljenu 26. decembra glasalo svega 68 ljudi, za koje nisu ni sigurni da su studenti Filozofskog fakulteta.

“Pokazalo se da su na zborovima održavanim tokom blokade koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << trajala od oktobra do početka decembra sudelovali studenti drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, pa čak i lica koja uopšte nisu studenti, uz obrazloženje da se fakultet finansira iz budžeta Republike Srbije koji se puni novcem poreskih obveznika, te da svaki srpski poreski obveznik može učestvovati na zboru, jer se radi o trošenju njegovog novca”, piše u saopštenju.

Studenti navode da nemaju razloga da veruju da je situacija sada drugačija.

“Nameće se i pitanje, ko je predstavnike Samoorganizovanog studentskog pokreta ovlastio da zastupaju volju studenata FF, kad već postoji Studentski parlament FF, telo sastavljeno od predstavnika studenata izabranih na neposrednim i tajnim izborima, sa svojim Poslovnikom? Zbor nema ni Poslovnik, ni kvorum, na njemu može da učestvuje ko god želi, te se teško može smatrati predstavnikom volje studenata FF. Ovoj poslednjoj tvrdnji samo može ići u prilog činjenica da je za poslednju blokadu glasalo 68 ljudi, a da na FF studira više hiljada studenata”, stoji u saopštenju.

Takođe, studenti smatraju da su razlozi nove blokade disciplinske i krivične prijave podnete protiv predstavnika Samoorganizovanog studentskog pokreta.

“Ne ulazeći u opravdanost podnošenja tih prijava, smatramo da postoje mnogo bolji načini zahtevanja da se te prijave povuku od ometanja nastave, koje je kažnjivo prema Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti studenata Univerziteta u Beogradu, te se slobodno može reći da obnovom blokade članovi SSP samo daju dodatne razloge za podnošenje novih prijava. Jedini koji mogu da povuku prijave jesu njihovi podnosioci, dakle, privatna lica, a ne rukovodstvo FF, koje je dužno samo da po službenoj dužnosti povede disciplinski postupak, tako da blokada fakulteta ni po ovom osnovu nema smisla”, dodaje se u saopštenju.

Studenti napominju da je neprihvatljiv način na koji se blokada sprovodi.

“Članovi SSP upadaju na predavanja koja ne pohađaju, najpre obaveštavajući prisutne profesore, asistente i studente da nastave nema jer je u toku blokada. Ako bi prisutni tada odbili da napuste prostoriju, dolazilo je do krajnje nemilih scena sa unošenjem profesorima u lice, puštanjem glasne muzike, zviždanjem pomoću pištaljki i vređanjem. Razlog zbog kog blokadu uspešno održava izuzetno mali broj ljudi, ne veći od dvadesetak u svakom trenutku, jeste njihovo krajnje agresivno ponašanje i neprihvatanje bilo čijeg stava osim sopstvenog”, ističe se u saopštenju.

Studenti takođe navode da nemaju druge zahteve, osim normalizacije nastave, uz poziv upravi Filozofskog fakulteta da preduzme korake u tom cilju u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.