Demonstranti traže ostavke svih ministara

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti traže ostavke svih ministara

SKOPLJE- Nekoliko hiljada demonstranata zatražilo je večeras na protestu ispred Osnovnog suda u Skoplju oslobađanje aktivista i privedenih studenata, koji su zadržani na početku serije protesta protiv vlade premijera Nikole Gruevskog.

Prethodno su se demonstranti okupili ispred zgrade Vlade, tražeći ostavke svih ministara.

Nakon što su ispred policijskog kordona koji obezbjeđuje zgradu Vlade ostavili veliki transparent sa natpisom "Zbogom Nikola", uzvikujući "Ostavke", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "Dole diktatura" i "Gotovo je gotovo", uputili su se prema sudu.

Predstavnici pokreta "Protestujem", koji organizuju proteste pod motom "Svakog dana u šest", danas su protestovali i ispred zgrade Sobranja u vrijeme dok su poslanici birali nove ministre policije i saobraćaja.

Kao i prethodne večeri, protest će se završiti ispred zgrade Sobranja, javljaju makedonski mediji.

Antivladini protesti u Makedoniji počeli su u utorak, 5. maja nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev objavio da je 22-godišnjeg Matina Neškovskog prije četiri godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Na inicijativu predstavnika međunarodne zajednice, sutra bi u Skoplju trebalo da se sastanu lideri vodećih političkih formacija u Makedoniji,  javljaju skopski mediji.

Skopski mediji navode da je ovo još jedan pokušaj za početak političkog dijaloga četiri partije, da bi se krenulo u rješavanje političke krize.

Predviđen je sastanak lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zorana Zaeva, Demokratske unije za integraciju /DUI/ Alija Ahmetija i predsjednika Demokratske partije Albanaca Menudha Tačija.

Zaev je večeras rekao da će doći na sastanak samo ako budu prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice.

DUI je pozdravila inicijativu za održavanje sastanka lidera političkih stranaka, kao prvi korak u otpočinjanju političkog dijaloga za utvrđivanje platforme za izlaz iz duboke političke i bezbjednosne krize.

VMRO-DPMNE i DPA još se nisu oglasile.

Ideja međunarodnih posrednika bila je da se Zaev i Gruevski sastanu u Briselu uz posredovanje evropske parlamentarne trojke koju čine Edvard Kukan, Ričard Hovit i Ivo Vajgl.

S obzirom da Zaev ne može napustiti Makedoniju, jer je optužen u aferi "Puč", odlučeno je da se sastanak održi u Skoplju, navode mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.