Demonstranti gađali Berluskonijev automobil jajima

Izvor: Blic, 18.Jan.2014, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti gađali Berluskonijev automobil jajima

Demonstranti su danas jajima gađali automobil u kome se nalazio bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je išao na sastanak sa liderom levičarske Demokratske partije Mateom Rencijem.

Nekoliko desetina demonstranata uzvikivalo je "Sramota" i "Nema razgovora sa kriminalcima" dok je uz veliko obezbeđenje Berluskoni stizao na razgovor sa Rencijem u sedište Demokratske partije, prenela je agencija AFP.

Neki demonstranti nosili su parole sa slikom Belruskonija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iza rešetaka i sa natpisom "Mi ga želimo ovako".

Demonstranti nisu mogli da priđu blizu ulaza u Demokratsku partiju zbog jakog policijskog obezbeđenja.

Berluskoni podržao promenu izbornog sistema

Bivši premijer Silvio Berluskoni pristao je na sastanku s najvećim političkim rivalom, liderom stranke levog centra, da podrži reformu izbornog sistema.

Bivši premijer je obećao da će njegova stranka desnog centra Forca Italia podržati zakon za promenu izbornog sistema, koja je godinama odlagana sporovima na iscepkanoj političkoj sceni Italije, što je dovodilo i do nestabilnih vladajućih koalicija.

Berluskoni je obećao da će sarađivati na reformama koje će pogodavati stabilnoj vladi, "dvopartijskom sistemu i eliminisati moć manjih stranaka" u parlamentu, rekao je Renci, posle dvočasovnog sastanka, nakon kojeg se vratio u Firencu gde je gradonačelnik.

Berluskoni je izbačen iz italijanskog parlamenta prošle godine zbog optužbi za utaju poreza, zbog čega je osuđen na godinu dana kućnog pritvora ili na društveno koristan rad. On je proglašen krivim i zbog seksualnih odnosa sa maloletnom prostitutkom dok je bio na mestu premijera kao i zbog zloupotrebe službenog položaja.

Bivši premijer je rekao da je izneo uveravanja Renciju da će njegova stranka stati iza reformi kako bi se "konsolidovale velike partije".

Renci je izjavio da želi da sa Berluskonijem razgovora o reformi italijanskog izbornog sistema.

Posle susreta, Renci je rekao da je sa Berluskonijem došao do "duboke harmonije" u vezi političkih reformi koje treba preduzeti.

Berluskonijeva Forca Italia je druga po snazi politička stranka posle Demokratske partije.

Iako je Berluskoni izgubio mesto u Senatu u novembru zbog presedu za izbegavanje poreza kojom je osuđen na godinu dana zatvora, on i dalje vodi najveću italijansku stranku desnice.

On insistira da se može vratiti uprkos procesima protiv njega, među kojima je i sedmogodišnja kazna zatvora za plaćanje maloletnici za seksualne usluge i zataškivanje tog slučaja.

Njegov pravni tim se nada da će žalbeni sud poništiti tu presudu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jajima na Berluskonijev automobil!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2014

Automobil u kome se nalazio bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, a koji je išao na sastanak sa liderom levičarske Demokratske partije demonstranti su gađali jajima, a neki su uzvikivali i "Sramota" i "Nema razgovora sa kriminalcima"

Nastavak na Telegraf.rs...

Jajima na Berluskonijev automobil

Izvor: RTS, 19.Jan.2014, 00:35

Nekoliko desetina demonstranata uzvikivalo je "Sramota" i "Nema razgovora sa kriminalcima" i gađalo jajima Berluskonija na putu ka sedištu Demokratske partije...Demonstranti su jajima gađali automobil u kome se nalazio bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je išao na sastanak sa liderom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.