Demokratska stranka traži ostavku ministra prosvete

Izvor: Press, 18.Jun.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratska stranka traži ostavku ministra prosvete

 Demokrate smatraju i da je to što su se testovi prodavali po ceni od 2000 do 9000 dinara "bruka i neviđen skandal" i najavljuju da će, ukoliko Obradović ne podnese ostavku tražiti od vlade da ga smeni.

Portparol te stranke Aleksandra Jerkov i funkcioner Miodrag Stojković su na konferenciji za novinare zatražili da se tačno utvrdi kako je došlo do prodaje testova iz matematike za učenike osmog razreda.
Jerkov je istakla i da je "ovo nezapamćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << skandal u našem obrazovanju" i kojim je još jednom poslala poruka svima koji vredno uče i pokušavaju da svojim radom postignu nešto u životu "da se rad, trud i učenje ne isplate".

"Ovo je još jedna poruka nastavnicima da njihovo zanimanje i profesija nisu važni i da će ova deca čiji roditelji mogu da im priušte da kupe testove za osnovnu školu, pa sve do univerzitetskih i doktorskih diploma, uvek prolaziti bolje u zivotu", rekla je Jerkov.

Stojković je rekao da je " bruka za celu zemlju i posebno naše ministarstvo što se ovako nešto dešava i što se time šalje pogresna poruka kakvo treba da bude obrazovanje i kako da se kreira"

"To što su se testovi prodavali od 2000 do 9000 dinara - znači da s jedne strane postoji kriminalna radnja u kome neko nudi te testove, nudi odgovore, a s druge strane onaj ko ima novac i može da kupi te testove kako bi omogućio deci pogrešno razmišljanje", rekao je on.
Kazniti odgovorne Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je od Ministarstva prosvete najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba gde su prodavani ispiti za srpski pre polaganja testa.
Sindikat navodi da je time poništena svrha polaganja završnog ispita i da stoga traži da se sprovedu najoštrije sankcije protiv "direktora, supervizora i svih lica koji su učestvovali u tim nezakonitim radnjama", piše u pismu tog sindikata Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sindikat navodi da su se takve pojave dešavale i u prethodnim periodima, ali da se nisu sprovodile sankcije, niti su odgovorna lica snosila odgovornost za te i takve nezakonite radnje.

"Ohrabreni time ove godine su krenuli u još otvorenije mahinacije i na taj način obezvredili rad prosvetnih radnika, Ministarstva prosvete i svih poštenih ljudi koji su učestvovali u pripremama i realizaciji oko polaganja završnog ispita. Tražimo od vas da se takve osobe najstrožije kazne i da se javnost o tome obavesti", ističe se u pismu.

Sa druge strane, Forum beogradskih osnovnih škola upitao je "šta još ministar prosvete Žarko Obradović treba da uradi da bi ga vlada smenila".

Forum ističe da su se prošle godine testovi za ispite prodavali na Zelenom vencu, da je ozbiljna istraga obećana, a da nikakvo saopštenje o rezultatima te istrage nije izdato do danas.

"A danas ministar prosvetni javno saoštava da su testovi ''provaljeni'' i da se testiranje odlaže za sutra. Ovo bi svakoj ozbiljnijoj zemlji bila velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost", navodi Forum.
Polaganje testa iz matematike odloženo je za sutra u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija došla u posed fotokopije jedne od kombinacija.

Tako će budući srednjoškolci test iz matematike umesto danas u 10 sati polagati sutra od 12 do 14 sati.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DS traži ostavku ministra prosvete

Izvor: Blic, 18.Jun.2013

Demokratska stranka zatražila je danas da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović podnese ostavku jer su se, kako tvrdi, prodavali testovi iz matematike za malu maturu. Skandal ne sme proći nekažnjeno: Aleksandra Jerkov, portparol DS..Demokrate smatraju i da je to što su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.