Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo na čelu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo na čelu

Nensi Pelosi izabrana je danas za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa pošto su demokrate preuzele kontrolu nad većinom u ovom telu posle novembarskih izbora.

Zasedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je danas počelo, označilo je i povratak podeljene vlasti u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je deo američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu.

Nakon što su republikanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu.

To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

"Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu", rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti predlog budžeta kojim bi se okončalo zatvaranje vlade, ali je malo verovatno da će te predloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Pelosi je pozvala na jedinstvo.

"Treba da prevaziđemo podele u našoj zemlji. Ovaj dom mora biti mesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora raditi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca", rekla je ona.

Nova predsedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali "sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije" i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

"Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije. Radićemo i na zaustavljanju klimatskih promena", poručila je Pelosi.

Neke demokrate izrazile su želju da se novi lideri pojave u partiji i Pelosi se složila da ne služi više od nove četiri godine kao predsedavajuća, u zamenu za dovoljno podrške.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rešavanja delimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca koji bi trebalo da ponovo otvori jednu četvrtinu vladinih operacija koje su u ovom trenutku zatvorene.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trampa, uključujući i predsednikove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i novu istragu o vezama između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PELOSI PONOVO IZABRANA Demokrate preuzele Predstavnički dom SAD

Izvor: Blic, 04.Jan.2019

Nensi Pelosi izabrana je danas za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa pošto su demokrate preuzele kontrolu nad većinom u ovom telu posle novembrarskih izbora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.