Izvor: B92, 19.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Istraga u slucaju Arkan se nastavlja

Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla Del Ponte razgovarala je u sedistu NATO u Briselu sa generalnim sekretarom Alijanse Dzordzom Robertsonom. Tom prilikom, kako prenosi dopisnik agencije SENSE, Alen Legovic, naglasena je dobra sardnja Tribunala i NATO u jugoistocnoj Evropi.

"Zlocinci s Balkana nece imati mira dok se ne nadju pred Haskim tribunalom", naglasio je Robertson i dodao da su od 43 osoba za koje se sumnja da su pocinile ratne zlocine 17 uhapsile snage SFOR i KFOR. Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga, dodao je glavni tajnik, snage NATO unutar jedinica KFOR osiguravaju ekshumacije masovnih grobnica.

Glavna tuziteljica Haskog tribunala Carla del Ponte, ocjenjivsi susret s glavnim tajnikom NATO vrlo korisnim, jos je jednom naglasila da je u interesu Tribunala da svi optuzeni budu uhapseni, posebno osobe poput Radovana Karadzica. "Hapsenje osoba protiv kojih je u Hagu podignuta optuznica djelovalo bi umirujuce na stanovnistvo Kosova i u Bosne i Hercegovine", kazala je Del Ponte.

Ona je jos jednom navela podatak da je do sada 2.800 ubijenih na Kosovu ekshumirano, sto je samo dio rezultata istraga, jer kako navodi Del Ponte, ostalo je da se istrazi jos oko 300 masovnih grobnica na Kosovu. "Pomenuta brojka se odnosi na one cija smo tijela pronasli u manje od 200 masovnih grobnica, ali konacan broj zrtava na Kosovu necemo doznati ni nakon sto ekshumiramo i preostale grobnice - to ostaje povjesnicarima i sociolozima", kazala je Del Ponte. Upitana da li ce se "Slucaj Arkan" nakon njegovog ubojstva zakljuciti, Del Ponte je odgovorila da se istraga u njegovom slucaju nastavlja. S time u vezi je i Robertson izjavio da bi ubojstvo Arkana mozda moglo ohrabriti ostale osumnjicene da se predaju Hagu. Jer, kako je zakljucio glavni tajnik NATO, mjesta za skrivanje nema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.