Deklaracija izraz patriotizma

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija izraz patriotizma

Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici, Skupština Srbije i srpski narod pokazuju jasno da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega, ocenio predsednik Boris Tadić. To je izraz najvišeg patriotizma, poštovanja tuđih žrtava i doprinos regionalnom pomirenju, rekao Tadić.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da su Srbija i njeni građani Deklaracijom o Srebrenici pokazali da se ograđuju od monstruoznog zločina koji je počinjen i da ne stoje iza njega.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Srbija je spremna, kada je reč o Kosovu i Metohiji i Sarajevskom samitu, da pronađe praktična rešenja za učestvovanje svih koji su uključeni u donošenje odluka u regionu, rekao predsednik Tadić.

Ali, upozorio je predsednik, Srbija nije spremna da pređe svoje crvene linije, a one su više nego jasne.

Tadić je ponovio da se regionalni forumi mogu organizovati u skladu sa prinicpima Ujedinjenih nacija, kao što je to bilo do sada.

Regionalni forumi se ne mogu koristiti za implicitno ili eksplicitno priznanje nepriznatih država, poručio je Tadić.

Srbija je, usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, pokazala da je jasno orijentisana ka evropskim vrednostima, ali one podrazumevaju i poštovanje digniteta srpskog naroda, naglasio je predsednik.

"U ovom slučaju, očekujemo i zahtevamo od svih međunarodnih činilaca da poštuju dignitet i naše države kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Mi od toga nećemo odustati", istakao je Tadić.

Tadić je rekao da je usvajanje Deklaracije kojom je osuđuje zločin nad srebreničkim Bošnjacima, veliki dan za Srbiju, koja je pokazala snagu da se odredi prema žrtvama ratnog zločina.

Predsednik je, na konferenciji za novinare, ocenio da je Deklaracija o Srebrenici izraz najvišeg patriotizma, poštovanja žrtava drugih naroda, dokaz pripadanja evropskim vrednostima i civilizaciji, kao i da je veliki doprinos regionalnom pomirenju, "jer govori o političkim vrednostima Srbije, kako ona vidi susede, region i zajedničku evropsku budućnost".

"Potpuno se slažem sa Majkama Srebrenice, koje smatraju da ovaj zločin mora imati svoj epilog u suđenju pred Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

On je ponovio spremnost Srbije da pronađe i uhapsi preostale optužene za ratne zločine, pre svega Ratka Mladića.

"Deklaracija o Srebrenici je donela preporuku ohrabrenja svim državnim institucijama da rade svoj posao i da Ratko Mladić bude uhapšen i ima fer i pošteno suđenje u Haškom tribunalu za zločin za koji je optužen", istakao je Tadić.

Žao mi je što ova deklaracija nije doneta i ranije, kada je doneta odluka Međunarodnog suda pravde, rekao je Tadić.

Moj odlazak u Srebrenicu da se poklonim srebreničkim žrtvama i ova deklaracija, smatra Tadić, nedvosmisleno pokazuju kako Srbija vidi region, susede i zajedničku budućnost u Evropi.

Odgovarajući na primedbe onih koji su nezadovoljni zbog toga što je iz deklaracije izostala reč genocid, Tadić je objasnio da se deklaracija nije bavila pravničkom kvalifikacijom i da je Skupština, naprosto, načinila vrednosno određenje prema zločinu.

"Skupština Srbije i srpski narod pokazali su da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega", poručio je Tadić, i naglasio da taj zločin mora imati i sudski epilog, tako što će se procesuirati svi koji su optuženi da su u njemu učestvovali.

Predsednik Srbije je odbacio i sve spekulacije o tome da je deklaracija o osudi zločina u Srebrenici doneta pod pritiscima Evropske unije.

Odluka naroda, parlamenta i stranaka

"Nije postojao nikakav pritisak da se usvoji Deklaracija o Srebrenici. Ova odluka je naša, srpskog naroda, odluka srpskog parlamenta i političkih stranaka", rekao je Tadić.

Objašnjavajući potrebu usvajanja dve deklaracije, jedne o Srebrenici i druge kojom će biti osuđeni zločini nad Srbima, Tadić je istakao da su parlamenti uvek spremni da žale sopstvene žrtve, ali da se moralna veličina ogleda, pre svega, u sposobnosti žaljenja drugih.

"Upravo zločin u Srebrenici, koji su neki naglašavali da čine u ime srpskog naroda, bio je izuzetno negativan i tragičan događaj u našoj istoriji, u istoriji naroda koji je uvek bio žrtva. Bacio je senku i ljagu na naš narod i identitet", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, dve deklaracije su, zbog toga, pravi način da se Skupština Srbije odredi prema zločinima počinjenim u prošlosti.

"Odluka parlamenta, makar da je bila i sa jednim glasom više, dovoljna je da iskaže odnos čitavog naroda prema zločinima u Srebrenici. Ako postoji podela unutar političke elite i nespremnost političkih lidera da prihvate ovakav akt, ubeđen sam da takvo mišljenje ne vlada među građanima Srbije", ocenio je predsednik Tadić.

Deklaracija je doprinos pomirenju i ceo svet je podržao ovu odluku parlamenta Srbije, rekao je Tadić i podsetio da se Srbija posle dugo vremena u svetskim medijima pojavila u dobrom kontekstu.

Srbija je u svetskim medijima predstavljena kao zemlja koja doprinosi pomirenju, koja je spremna da napravi iskorak napred, čitav svet je slušao o Srbiji kao zemlji koji želi pomirenje i napredak svima u regionu, zaključio je Tadić.

Važnije je fer suđenje, nego mesto suđenja 

Na konferenciji za novinare predsednik Tadić je rekao da Srbija ne odustaje od namere da procesuira nekadašnjeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, ali da je od toga gde se krivično gone optuženi za ratne zločine važnije da se oni nađu pred licem pravde i da dobiju fer suđenje.

Tadić je ukazao da zemlje regiona, da bi se istinski pomirile, moraju imati poverenje u državne institucije svojih suseda.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da države regiona razmotre mogućnost da ustupe procesuiranje optuženih za ratne zločine zemljama u kojima se oni trenutno nalaze.

To bi, kako je ocenio, omogućilo efikasnije krivično gonjenje otuzzenih za ratne zločine i doprinelo izgradnji poverenja u regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.