Dekada Roma i nacrti Zakona o Nacionalnim savetima Bunjevaca i Rusina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekada Roma i nacrti Zakona o Nacionalnim savetima Bunjevaca i Rusina

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić razgovarao je sa predsednicima Nacionalnih saveta Bunjevaca, Rusina i Matice rusinske o izradi nacrta Zakona o Nacionalnim savetima, problemima sa kojima se te manjine sreću u oblasti obrazovanja i informisanja, kao i planovima i projektima tih tela, saopšteno je iz Kabineta ministra.

U razgovorima Čiplića sa rusinskom delegacijom, u kojoj su bili predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Oros i predsednik Matice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rusinske Đura Papuga, govorilo se i o 10. Svetskom kongresu Rusina koji se održava naredne godine, a Srbija će biti domaćin.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine predsetavljao je na odvojenom sastanku sa Čiplićem predsednik Saveta Nikola Babić.

Razgovori o Romima

Ministar Čiplić je u u utorak, 16. septembra, ugostio i šefa predsedništva UNHCR-a za Srbiju Lenarta Kotsalainena, koji je i predsedavajući UN Radne grupe za romske programe, kao i šefa odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica Roberta Janga.

Na tom sastanku, razgovaralo se o Nedelji UN-a koja se odžava od 20. do 24. oktobra, a čija je glavna ideja društveno uključenje Roma.

"Predlog Kotsalainena je da, zajedno sa ministrom Čiplićem, 20. oktobra otvori UN Nedelju u Novom Sadu", navedeno je iz Kabineta.

Dekada Roma

UNHCR je ponudio ekspertsku i logističku podršku u projektima tog ministarstva, a razgovaralo se i o regionalnom pristupu u toku realizovanja Akcionih planova Dekade Roma, gde bi se potpisnice Dekade, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, u saradnji sa UNHCR kancelarijama u tim zemljama, usaglasile oko različitih projekata namenjenih uključivanju Roma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.