Dejli mejl: Krstić jedva preživeo napad

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejli mejl: Krstić jedva preživeo napad

Haškog osuđenika, generala Radislava Krstića, trojica zatvorenika u britanskom zatvoru "Vejkfild" posekla žiletom po vratu, piše britanski "Dejli mejl". Jedan od napadača bosanski musliman. Pretpostavlja se da je motiv osveta.

Bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, koji u britanskom zatvoru "Vejkfild" služi kaznu zbog genocida u Srebrenici, trojica zatvorenika u petak su posekla žiletom po vratu, "za dlaku" promašivši arteriju, a veruje se da je najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedan od napadača bosanski musliman, piše britanski list "Dejli mejl".

Veruje se da je isečen "oružjem ručne proizvodnje", najverovatnije žiletom pričvršćenim na četkicu za zube, preneo je "Dejli mejl".

Krstića su juče, oko 11.30 sati, zatvorski čuvari pronašli na podu ćelije u lokvi krvi, isečenog i izudaranog po glavi i telu, a u bolnicu je prebačen u nesvesti. Policija još traga za oružjem kojim je izvršen napad.

Neimenovani izvor na koji se poziva britanski dnevnik izjavio je da je zbog velike količine krvi na podu pomislio da je Krstić mrtav.

"To je bio pažljivo planiran i izveden napad iz zasede. Pretpostavlja se da je motiv bila osveta", rekao je taj izvor.

Kasnije je saopšteno da je šezdesetdvogodišnji general u kritičnom stanju, ali da nije u životnoj opasnosti i posle lekarske pomoći koja mu je ukazana u bolnici vraćen je u zatvor.

"Priča se da je najmanje jedan od Krstićevih napadača bosanski musliman", preneo je londonski dnevnik, navodeći da je jedan od osumnjičenih Indrit Krasnići (22), iz Londona, koji je 2006. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog mučenja i ubistva šesnaestogodišnje devojke.

"Dejli mejl" je ocenio da ovaj incident predstavlja "veliku sramotu" za upravu dobro čuvanog zatvora "Vejkfild", u Zapadnom Jorkširu, pošto u Britaniji smatraju Krstića jednim od najosetljivijih i najvažnijih zatvorenika.

Izuzetno loš tretman 

Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske RS, uhapšen je u decembru 1998. godine i izručen Haškom tribunalu, koji ga je početkom avgusta 2001. godine osudio za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugostepenom postupku 2004. godine smanjio kaznu na 35 godina robije.

Krstić je prvi čovek koji je pred Tribunalom osuđen za genocid. U zatvor "Vejkfild" je prebačen pre nekoliko meseci, a već mu je, kako je izjavio njegovog advokat Tomislav Višnjić, više puta bilo prećeno i tretman prema njemu je bio izuzetno loš.

Višnjić je najavio da će zbog napada tražiti prijem kod predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona pošto je incident bilo moguće predvideti, a i sam Krstić je o tome u nekoliko navrata upozoravao sudiju Robinsona.

Mladen Đurković, zet generala Krstića, rekao je da to nije bio "prvi napad islamista", ali da su u prethodnim takvim situacijama bezbednosne službe zatvora blagovremeno reagovale.

"Iz bezbednosnih razloga general šest meseci nije izlazio iz svoje ćelije niti na čist vazduh, a tražio je i da šeta sam", dodao je Đurković.

Velika Britanija je, prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, dužna da prihvati zatvorenike koji su pred međunarodnim sudom osuđeni za ratne zločine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.