Decu uče da su im preci agresori

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decu uče da su im preci agresori

U srpskom udžbeniku iz istorije za šesti razred đaci uče da su Albanci starosedeoci na Balkanu od kojih su Srbi preoteli zemlju. Ovakvo viđenje istorije i pored ranijih ukazivanja dela istoričara da je reč o sramnom prekrajanju i politizaciji, ispratilo je sedam generacija osnovaca. Jedina nada je da će ga u naredne dve godine obrisati novi Zakon o udžbenicima koji je upravo stupio na snagu, jer je to zadati rok izdavačima da konkurišu sa novim udžbenicima.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Vesti" zašto u Istoriji za šesti razred i dalje piše da je srpski vladar Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije, završilo se prebacivanjem loptice u trouglu Ministarstva prosvete, Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja (ZUVO) i Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Analitičar i filozof Milan Damjanac je na ovaj problem uzaludno ukazivao pre pet godina.

On je uveren da krivotvorenjem srpske istorije deo domaćeg naučnog miljea otkriva potrebu dodvoravanja Zapadu i Albancima.

- Ako politizujemo udžbenike, u interesu zapadnih sila i kosovskih Albanaca, namećemo našoj deci netačnu vizuru. Izgleda je to deo nametanja opšte priče o srpskoj kolektivnoj krivici u sukobima na Kosovu, odnosno da su Srbi izgubili ono što nije njihovo - kaže Damjanac za "Vesti".

On objašnjava da ga je porazila i činjenica da je u razgovoru sa istoričarima na Filozofskom fakultetu shvatio da polovina njih nije znala da se šokantni iskrivljeni podaci nalaze u udžbeniku, ostale nije bilo briga šta se osnovcima plasira.

Da sve bude još gore, takvo krivljenje naše istorije se, kako kaže, nalazi i u knjizi za drugi razred srednje škole.

- Pitam se gde je struka da reaguje na ovu sramotu - kaže Damjanac.

Ministarstvo prosvete prećutalo podmetačinu

U Ministarstvu prosvete tvrde da oni kada je reč o udžbenicima prihvataju mišljenje ZUVO i NPS. U Zavodu, pak objašnjavaju da je sporna knjiga štampana 2008. i da zato nije išla na takozvanu reakreditaciju, jer se sa standardizacijom udžbenika krenulo tek godinu kasnije.

- Mi ne odobravamo štampanje školskih knjiga, već samo dajemo mišljenje koje ide na Nacionalni prosvetni savet, a oni ga nekad uvaže, a nekad ne - objašnjavaju u Zavodu kako knjiga nije njihova.

Do nadležnih u Savetu se nije moglo doći, jer je polovini članova istekao mandat, pa je to telo u blokadi još od 10. marta, što dovoljno govori o nebrizi nadležnih o obrazovanju mladih.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.