Decenija od formiranja vlade Zorana Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija od formiranja vlade Zorana Đinđića

BEOGRAD -

Danas je obeležena decenija od formiranja prve demokratske Vlade Srbije posle petooktobarskih promena, kojom je rukovodio Zoran Đinđić, uz poruku predstavnika države da je ta vlada imala istorijsku ulogu u vraćanju zemlje na put demokratije i otvorila nove perspektive građanima Srbije.

Premijer Mirko Cvetković je istakao da je Đinđićeva vlada, zahvaljujući prvenstveno njegovoj snažnoj vizionarskoj ličnosti, prepoznala šanse za oporavak Srbije i vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duh ambicije u Srbiju.

Đinđićeva vlada je, kako je istakao predsednik Vlade Srbije, predstavljala istorijsku prekretnicu u životu Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić poručio je da je prva demokratska vlada posle petooktobarskih promena bila istorijska i da je otvorila nove perspektive građanima Srbije.

Đelić, koji je u toj vladi bio ministar finansija, istakao je da je vlada pod vođstvom Đinđića uspela da za nešto više od dve godine preokrene mnoge stvari, pokrene pozitivne tokove i otvori nove mogućnosti za građane Srbije.

Iz Đinđićeve partije - Demokratske stranke poručeno je da je ubijeni premijer Srbiju nepovratno poveo demokratskim i evropskim putem, a da će demokrate taj put završiti dovođenjem Srbije u EU.

Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je da DS nastavlja i sprovodi reforme koje je prva demokratska vlada započela pre 10 godina.

Desetogodišnjicu formiranja prve demokratske vlade obeležili su stipendisti Fonda "Zoran Đinđić", koji su na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu građanima delili ekspoze premijera, koji je ubijen 12. marta 2003. godine.

Prolaznici su, pored čitanja ekspozea, imali priliku i da na panoima napišu šta bi poručili Đinđiću da danas stupa na dužnost.

Vlada Srbije, čiji je premijer bio Đinđić, formirana je 25. januara 2001. godine, a imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara.

U ekspozeu, predstavljenom poslanicima, Đinđić je tada rekao da je Srbija posle 5. oktobra "ponovo uzela sudbinu u svoje ruke" i da je njegova vlada "dobila mandat za promene od naroda na ulicama Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.